30 Юли 2021, 05:22 Днес (0) | Вчера (14)

Великобритания замрази заемите за български и румънски студенти

20 Ноември 2013 12:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 ноември 2013, 13:00
Под лиценза на creativecommons

Близо ¾ от младежите не успяват да предоставят доказателства в полза на отпускането на такива заеми

Студентските заеми за българи и румънци са били замразени, след като се наблюдава подозрително увеличаване на броя на записващите се студенти от тези две страни в британските университети и колежи, писа в. "Дейли Телеграф".

Дейвид Уилетс, министърът, отговарящ за този ресор, съобщава за спирането на заемите за студентите от тези две страни след необичайно рязкото нарастване на техния брой. Важно е да се отбележи, че във Великобритания се отпускат два вида заеми на студенти - единият покрива таксите, свързани с обучението, а другият - разходите за живот. 

В случая са наложени ограничения относно втория вид, за който обаче има и допълнителни изисквания освен обучението в Обединеното кралство, като определен брой години престой в страната, размер на доходите на родителите и т.н.

В тази връзка е важно да се отбележи и следното - Румъния и България се присъединяват към ЕС през 2007 г., но се въвеждат ограничения, за да се спре нарастващият брой на работници от двете страни във Великобритания. Очаква се тези рестрикции да бъдат премахнати през следващата година, което е и причината много от английските депутатите да предупреждават за възможен голям приток на работници след отмяната.

В момента група от депутати от Консервативната партия иска от британския премиер Дейвид Камерън да удължи ограниченията на пазара на труда за граждани на България и Румъния с още пет години, въпреки липсата на такова право. Исканията за тези офанзивни мерки идват на фона на популистка кампания, в центъра на която е Найджъл Фараж и някои британски медии, в подкрепа на ограниченията за достъп на българи и румънци и след 1 януари 2014 година.

Тези популистки действия могат да се обяснят с наближаващите избори за ЕП през 2014 година. Трябва да се отбележи обаче, че ЕК предупреждава, че всички подобни санкции и ограничения в различните страни трябва да бъдат премахнати след края на тази година и нито една страна в ЕС няма право да ги запази. Едно възможно удължаване на ограниченията би довело със себе си санкции от Брюксел спрямо Великобритания.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив