26 Юли 2021, 17:20 Днес (13) | Вчера (0)

Президентът връчва два мандата за ден

23 Май 2013 08:54 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 май 2013, 09:01

В късния следобед се очаква да връчи мандат на ГЕРБ, а лидерът Бойко Борисов да го върне

Президентът Росен Плевнелиев обяви за днес, че е готов да връчи два мандата - на ГЕРБ и на Коалиция за България. "Ако ГЕРБ върнат мандата, веднага след това да се готвят БСП".

"Вярвам, че никой няма да бъде печеливш, ако отидем към нови избори – нито държавата, нито нацията, нито политическите партии. Аз няма да бавя, защото това не е в интерес на нацията. Вече сме направили необходимата кореспонденция, така че да може да имаме ефективно връчване на мандат. Кандидат министър-председателят на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов е направил изявление, че вероятно ще върне мандата, ще видим какво ще се случи и ако той наистина върне мандата, отново заявявам - няма да се бавя. България има нужда от работещ парламент и от работещо правителство, така че ако върнат мандата ГЕРБ, веднага след това да се готвят БСП" каза пред журналисти в Брюксел Пленелиев.

Президентът започва днес консултации с парламентарно представените политически партии в 42-рото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на правителство. В късния следобед се очаква да връчи мандат на ГЕРБ, а лидерът Бойко Борисов да го върне.

При получаването на мандат Борисов ще обяви министрите, които е подбрал за екипа си. Още в сряда той анонсира, че ще направи това, за да види българското общество каква алтернатива е предлагал. След което ще върне мандата.

Първи на "Дондуков 2" са поканени от Атака. Лидерът им Волен Сидеров няколко пъти заяви, че няма да подкрепи правителство в това Народно събрание. "Ние ще бъдем вашия кошмар", закани се той в първия парламентарен ден в понеделник.

Втори при Плевнелиев ще влязат представители на ДПС. Лидерът Лютви Местан вече заяви, че ДПС няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ. "ДПС е за кабинет на експертно политическо начало, чиито прототип е политическа отговорност на парламентарните сили, алтернатива на ГЕРБ", посочи Местан от парламентарната трибуна.

Третата среща на президента ще е с представителите на Коалиция за България. В сряда социалистите започнаха консултации с извънпарламентарни партии и организации за съставяне на програмен кабинет с министър-председател Пламен Орешарски. Неговият план предвижда: "Възстановяване на икономиката, насърчаване на предприемчивостта, облекчаване подобряване на цялостния бизнес климат, да засилим ролята на държавата в привличане на инвестиции".

Последната среща на президента ще бъде с ГЕРБ. Държавният глава ще връчи проучвателен мандат на лидера на партията Бойко Борисов, която има най-много депутати в НС. "Ще го прима мандата, още там ще обявя кабинета и ще го върна, за да спестя много малко време, около половин час, до даването на мандата на следващата политическа сила. То е вече видна тройната коалиция", предупреди лидерът на партията в сряда.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив