26 Април 2024, 08:11 Днес (0) | Вчера (14)

Разпродажбата ли ще спаси Гърция?

10 Юли 2012 10:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 юли 2012, 10:19

Дотук добре - гръцкият парламент гласува доверие на правителството на Андонис Самарас. Само че задачите, които предстоят, не са никак лесни. Затова гърците трябва да са наясно с горчивите истини, убеден е премиерът.

След тридневните парламентарни дебати, провели се в края на миналата седмица, новият премиер изтъкна, че приложението на реформите изостава, поради което усилията за извършването им трябва да се засилят. Същевременно Самарас иска повече време за постигане на целите за икономии, с други думи - отсрочка от ЕС и Международния валутен фонд.

Държавната собственост - на тезгяха

Министър-председателят обяви, че ще наблегне на приватизацията на държавните инфраструктурни предприятия и на продажбата на държавна собственост. Освен това би искал да създаде условия за връщане в страната на изнесените капитали. "Акцентът ще падне върху приватизацията. И ако за целта са нужни нови закони, те ще бъдат приети. Трябва да ускорим приватизацията, тъй като тя ще доведе инвестиции, с други думи - работни места и растеж", заяви Самарас. Сред основните обекти, предназначени за раздържавяване, са железниците, както и газови, водоснабдителни и нефтени компании, пристанищни и спортни съоръжения.

Опозицията посреща плановете за икономии и приватизация с много остри критики. "Оставам с впечатлението, че чета обява за продажба на страната", каза Алексис Ципрас, лидер на гръцката радикална левица. Той отправи и предупреждението, че потенциалните купувачи на държавните фирми ще "загубят парите си". Ципрас и съмишлениците му искат връщане на драхмата и заплашват инвеститорите, те не искат нищо в страната да се промени, каза на свой ред министър-председателят Самарас.

Какво е свършено до момента?

Днес на заседание на Еврогрупата се обсъждат първите резултати от международната проверка на състоянието на гръцките финанси. Там експертите от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка представят информация за осъществения от тях контрол. Прогнозите са, че тяхната оценка ще е по-скоро негативна. Ако наистина е така, то Атина тутакси трябва да се заеме с приватизирането на апетитни обекти, с опростяването на данъчното законодателство, както и да продължи с икономиите в държавния сектор, защото в противен случай няма да има повече финансови инжекции, пише вестник Катимерини, позовавайки се на предупреждения на експертите.

Сега най-важната цел на Самарас е разтягането на мерките за икономии във времето. А най-големият проблем е безработицата, тъй като тя представлява "заплаха за социалния мир". В момента всеки втори грък е без сигурна работа.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив