26 Април 2024, 20:35 Днес (11) | Вчера (14)

АБЗ: Ще има масова регистрация и дерегистрация при сезонна "Гражданска отговорност"

08 Юли 2016 16:57 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 8 юли 2016, 17:39

Голяма част от щетите се случват извън сезона, напомнят застрахователите

Ако внесената поправка в Кодекса за застраховането, която се отнася до сключването на сезонна застраховка "Гражданска отговорност" за  мотоциклети, мотопеди, каравани и кемпери бъде приета, има опасност от  постоянна масова регистрация и дерегистрация на такива возила. Това обявиха от Асоциацията на българските застрахователи пред ИНСМАРКЕТ по повод законопроекта, внесен в НС от  шестима депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Припомняме, ИНСМАРКЕТ писа, че според мотивите на вносителите се предвижда въвеждане на срочна застраховка "Гражданска отговорност". Идеята е мотоциклети, мотопеди, каравани и кемпери, които са сезонни возила, да нямат застраховка за времето, през което не се използват.

"Вносителите предлагат застраховка "Гражданска отговорност" да се сключва за месеци, а това означава, че на практика предлагат сезонна регистрация на превозните средства. Тоест, при всяка покупка на застраховка ще следва регистрация и при изтичането и неподновяването й – дерегистрация.  Ако това е волята на законодателя – би могло, макар че това означава, че ще тече масова регистрация и дерегистрация постоянно", категорични са от АБЗ.

Любопитно е, че същият мотив – за постоянната регистрация и дерегистрация, изтъкват и вносителите на искането. "Ако предложената промяна не бъде приета, има риск от множество дерегистрации в края и автоматични регистрации в началото на новия сезон на тези превозни средства", посочват депутатите.

От АБЗ подчертаха, че са категорично против, ако идеята е да има превозни средства, които са регистрирани, но нямат задължение да имат сключена застраховка "Гражданска отговорност".

Застрахователите напомниха, че всяко регистрирано МПС трябва да има такава застраховка. Голяма част от щетите се случват извън сезона и е безотговорно дори да се допуска компромис в това отношение, особено за един сектор, който традиционно кара незастрахован дори в пика на сезона, е мнението на застрахователния бизнес.

Вносителите цитираха данни на Пътна полиция, според които регистрираните мотоциклети са над 150 000.

Припомняме, АБЗ по принцип е против въвеждането на сезонна ГО. През пролетта, когато рокерите се вдигнаха на протест, от асоциацията изнесоха данни, според които щетите, причинени от мотоциклетисти през есенно-зимния период, представляват значителна част от всички такива щети: през 2013 г. – 25,58%; през 2014 – 30,91%; през 2015 – 26,09%.
Към 05.04.2016 година броят на незастрахованите мотоциклети и мотопеди е 76%, съобщиха от АБЗ. Към 30.06. 2015 г., във върховата точка на сезона, незастрахованите мотоциклети и мотопеди са били 63%.

От АБЗ смятат, че дерегистрацията ще създаде дисциплиниращ ефект, а онези, които протестират, са традиционно незастраховащите се притежатели на мотоциклети.

Според вносителите на законопроекта пък, дерегистрацията ще създаде неудобство на ползвателите на този вид превозни средства, а от друга – ще натовари безсмислено администрацията на МВР и Гаранционния фонд и ще е причина за ненужно цялостно забавяне на работата им поради свърхнатоварване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив