26 Април 2024, 11:21 Днес (4) | Вчера (14)

Бизнесът прави списък с търсени професии

09 Юли 2013 08:32 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 юли 2013, 08:33

Държавата ще трябва да осигурява стипендии и всякакъв вид помощ за определени професии, които са на изчезване, но за тях има глад на кадри

Образованието ни се разминава с потребностите на пазара и затова бизнес организациите ще подготвят списък с търсени професии, каза вчера на среща с директорите на професионални гимназии във Варна просветният министър проф. д-р Анелия Клисарова. Тя посочи, че се подготвя нов закон за професионалното ориентиране, който предвижда обучението да се води в реална работна среда.

Стопанската камара ще подготви проект за най-търсените професии, а държавата ще трябва да осигурява стипендии и всякакъв вид помощ за определени професии, които са на изчезване, но за тях има глад на кадри, заяви на срещата проф. Клисарова. Обмисля се идеята за въвеждане на защитени професии, по подобие на защитените училища. За някои неособено привлекателни професии има голямо търсене, но подготвени в средни училища кадри няма. Тя поясни, че в момента в страната има много училища, като това по железопътен транспорт например, където кадрите са малко, а има търсене на специалисти в сектора. Така например в София има глад за асансьорни техници, а във Варна не достигат готвачи, посочи Клисарова. По думите й обучението по защитените професии ще бъде мотивирано от държавата чрез отпускане на стипендии.

Според проф. Клисарова, проектът за просветен закон трябва да е готов до края на септември и началото на октомври. Тогава той ще бъде обсъждан и след това да се разглежда около Нова година на първо четене в Народното събрание.

Там приоритетни са въпросите за кредитната система, модулното обучение, както и дуалната система. Паралелките в професионалното образование, които нямат точно18 кандидати, ще могат да съществуват и с по-малък брой ученици, за да не бъдат закрити. Това може да стане още с изменение в настоящия закон, без да се чака приемането на новия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив