26 Април 2024, 13:08 Днес (6) | Вчера (14)

Кабинетът обяви три вида мерки в енергийната сфера

27 Септември 2021 17:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 септември 2021, 16:43

Работи се и по мерки за публичните предприятия

Служебното правителство представи мерки, предвидени за енергийната сфера. Премиерът Стефан Янев посочи, че по темата за финансовите компенсации е разработена схема за компенсации заедно с КЕВР за предстоящите месеци. Тези компенсации са заложени или като актуализация на бюджета за тази година, или в бюджета за 2022 г. Финансовият ресурс за тези компенсации е осигурен от държавните дружества в енергетиката.
Кабинетът обсъжда и разработване на национална позиция за по-гъвката общоевропейска политика за компенсаторните механизми за държавна помощ и временно намаляване тежестта на въглеродните емисии.
Третата мярка е съвместна с министерствата на финансите и на икономиката и БФБ за създаване на "клирингова къща" - механизъм, който ще работи за балансиране интересите на производители, търговци и клиенти на ел. енергия и така ще създаде условия за гъвкав пазар и намаляване на финансовия риск на отделните участници в този пазар.
Работи се и по мерки за публичните предприятия, посочи премиерът.
Обмислени са и краткосрочни мерки, свързани с дейността на КЕВР.
Да се предлагат нови позиции за дългосрочните договори за пакети, подходящи за малки потребители на енергия, за да може малките и средни предприятия да бъдат подпомогнати с по-добър достъп до пазара и съответно на цени, които по-лесно могат да договарят. Това е начин да се стимулират и крайните клиенти директно да търгуват на борсата, каза още Стефан Янев.
Ще бъдат предложени корекции в правилата на работа на енергийната борса, в методиката на образуване на цена и временно преустановяване на застрахователните гаранции като финансов инструмент, който да бъде ползван в някои видове сделки.
Всички тези мерки се очаква да дадат допълнително успокояване и пазарът да бъде по-адекватен, без претенции, че ще можем да влияем на световните тенденции, търсенето и предлагането на европейския енергиен пазар, допълни премиерът.
Премиерът посочи, че всички мерки по отношение на бизнеса 60/40 и други инструменти, продължават да работят.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив