25 Септември 2024, 11:25 Днес (1) | Вчера (3)

Гражданската (без)отговорност изостри страстите

15 Януари 2004 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

Очаква се Комисията за финансов надзор да сезира Комисията за защита на конкуренцията за нарушения в кампанията по застраховките „Гражданска отговорност“ при автомобилите

„С лакти остри се бодели без жал.“ С този цитат от Валери Петров вицепрезидентът на „Алианц България холдинг“ Максим Сираков описва настоящата ситуация на застрахователния пазар. Участниците на пазара се изнервиха от концентрираната през декември кампания по продажбата на задължителните застраховки „Гражданска отговорност“ при автомобилите, която според част от застрахователите е протекла, меко казано, непочтено. Застрахователните компании се конкурираха не само със стандартните условия по застраховките като цени и сума на покритие, но и с всевъзможни екстри.
Теменуга Ненова, изпълнителен директор на „Алианц България“, коментира поведението и действията на някои компании като „пълна

Липса на уважение към застрахованите

защото застраховката цели защита, а не събиране на пари“. В надпреварата за раздаване на подаръци се включиха повечето фирми, предлагащи тази застраховка. Бонусите при отделните компании представляват различни комбинации от безплатни пътна помощ, годишен технически преглед, гориво, карти „Прима“, смарт точки, издаване на дебитни карти, както и стотици видове отстъпки по групи хора, по видове стоки и по търговски обекти. „Ние не даваме бонуси, защото минималните премии са крайно недостатъчни и аз се чудя при тези бонуси, които раздават някои компании, откъде ще изплащат обезщетения“, споделя Ненова. Този подход според нея обрича малките застрахователни компании на фалит. Към това мнение се присъединява и главният изпълнителен директор на „Орел“ Симеон Петков, според който раздаването на бонуси е унизително за застрахованите и опасно за пострадалите, защото, „когато парите бъдат похарчени за кокошки и бензин, е ясно, че в бъдеще няма откъде да се плаща“.
Източник от Комисията за финансов надзор (КФН) съобщи за „Капитал“, че при тях са получени сигнали за законови нарушения, свързани с раздаването на въпросните бонуси. Според засегнати чрез раздаването на подаръците част от компаниите нарушават изискванията на надзора за минимални застрахователни премии. Пресцентърът на КФН потвърди, че в момента се събира и обобщава огромно количество информация и вероятно до седмица тя ще бъде изпратена на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). От КФН съобщиха, че тогава ще предоставят публично повече данни за подадените сигнали, набедените компании и мотивите, с които

Ще бъде сезирана КЗК

Някои застрахователи бяха силно изненадани от този факт и изразиха опасение, че става дума за прехвърляне на отговорността от едната институция на другата. Според застраховател, пожелал анонимност, КФН има достатъчни основания да предприеме спрямо компаниите, нарушили закона, необходимите действия за защита на интересите на застрахованите лица и осигуряване на стабилност на пазара. Според него много лесно може да се види за всяка застрахователна компания дали спазва застахователно-техническия план, който представлява разбивка на премиите и задължително трябва да се спазва.
„Поради липсата на функциониращ надзор

Застрахователният пазар е застрашен

твърди Теменуга Ненова. Според нея „не може да се развихри такава безумна кампания, а застрахователният надзор да не предприема нищо“. Симеон Петков прави аналог с раздаването на огромни лихви от банките преди около девет години, тъй като „подобно поведение е признак за крещяща нужда от ликвидни средства за компаниите“. Според него в краткосрочен и дългосрочен план тази кампания създава опасност за пазара и в крайна сметка за клиентите. „И когато застрахователната компания не плати в бъдеще дължимите обезщетения, всички ние ще плащаме чрез гаранционния фонд“, обяснява Петков. Той смята, че е редно да се намесят и институциите за защита на потребителите.
Интересното е, че през миналата година самите застрахователни компании настояваха застрахователният надзор да определи минималните премии по задължителните застраховки „Гражданска отговорност“ при превозните средства, както и стана. Целта на мярката беше да се избегне очакваното драстично сваляне на премиите от застрахователите, което би застрашило защитата на застрахованите и сигурността на пазара като цяло.
На 31 октомври 2003 г. със заповед на заместник-председателя на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, бяха определени минималните размери на застрахователните премии по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ при автомобилите, които надвишаваха средно с 30.9% нивата от предходната година. Увеличението се обяснява с повишените около два пъти в сравнение с 2003 г. (във връзка с ангажиментите на страната за постепенно хармонизиране на законодателството с европейското) минимални застрахователни суми. Така при най-масовите леки автомобили с мощност на двигателя от 800 до 1300 куб.см и от 1300 до 1800 куб.см бе определена минимална премия съответно от 61 и 73 лева. Освен това надзорът определи, че разходите на компаниите за аквизиция (реклама, комисиона и издръжка и др., свързани с пласирането на застраховките) не трябва общо да надхвърлят 18% от цената на полицата. Според засегнати участници на пазара раздаването на бонуси е заобикаляне на минималните изисквания на надзора. Проблемът обаче може да се задълбочи през следващата година, когато тази административна мярка ще отпадне, тъй като противоречи на европейските директиви.
Мениджър на една от най-щедрите на бонуси компании очаква проверки, но е убеден, че няма да се стигне до санкции, тъй като чисто юридически както неговата, така и повечето компании са перфектни. Според него „има начин нещата да се завоалират“. Той също така не се съмнява, че ще може да поеме бъдещите обезщетения, тъй като

Никой не изплаща реалните обезщетения

които се полагат на застрахованите за покриване на щетите. Ако се перифразира една известна сентенция, за конкретния случай може да се каже: „Ние ги лъжем, че се застраховаме, а те ни лъжат, че ни обезщетяват.“ С този факт се е сблъскал всеки, който е опрял до изплащане на обезщетение по застраховката „Гражданска отговорност“ при моторните превозни средства. Освен застрахователните компании и слабия по всеобщо мнение застрахователен надзор до голяма степен вина има и тромавата съдебна система, благодарение на която делата, заведени от потърпевши застраховани лица, се точат с години.
От „Булстрад“ са убедени, че не нарушават закона, тъй като бонусите към техните застраховки се раздават от посредниците за сметка на комисионата. Ангел Крайчев, изпълнителен директор на „Български имоти“, признава, че на пазара са се случили „доста безобразия“. „При нас обаче няма никакъв проблем, нещата са безкрайно точни и чисти, ние не правим подаръци, а имаме партньори, които дават отстъпки“, обяснява Крайчев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7515
GBP 2.4796 2.4887 2.3308
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив