30 Септември 2024, 18:30 Днес (1) | Вчера (1)

Евродепутати призовават страните от ЕС да премахнат ограниченията за работници от България

26 Април 2010 10:19 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Анализите показват, че старите страни-членки, които са отворили своите пазари, са получили много повече ползи, отколкото проблеми с приемането на работници

Евродепутатите Илиана Иванова от Групата на Европейската народна партия (ГЕРБ) и Евгени Кирилов от Групата на социалистите и демократите(С&Д), съвместно със свои румънски колеги, внесоха в Европейския парламент писмена декларация за премахване на ограниченията за наемане на работа за граждани на новите държави-членки на ЕС, съобщава пресслужбата на ЕНП.
Българските евродепутати призовават всички държави-членки да премахнат временните ограничения за работници от България и Румъния, които желаят да работят в други европейски държави.
Три години след присъединяването на България и Румъния, гражданите на тези държави не се ползват със същите права като другите граждани на ЕС. Затова Евгени Кирилов и Илиана Иванова, вземайки предвид Лисабонската стратегия, са решили да поемат инициативата и да внесат декларация в ЕП за събиране на подписи за премахване на ограниченията.
Двамата евродепутати отстояват позицията, че свободното движение на работна ръка е основен принцип на единния пазар, гарантиран в Договорите, на които е основан Европейския съюз, а настоящите разлики в отношението към новите страни-членки утвърждават разделението в ЕС. Те смятат още, че запазването на ограниченията за наемане на работа възпрепятства пълното използване на възможностите за икономическо възстановяване на Европа, информира europe.bg.
Анализите показват, че старите страни-членки, които са отворили своите пазари, са получили много повече ползи, отколкото проблеми с приемането на работници. От друга страна, новите страни-членки срещат сериозна липса на квалифицирани работници. Проучване на Евростат показва, че не е имало голяма миграция на българи и румънци след присъединяването. Това проучване също показва, че 80% от българите в чужбина работят. Според анализатори, без съмнение това е квота на заетост, за която много от страните от ЕС само могат да мечтаят.
Декларацията, придружена със списък на подписалите я евродепутати, ще бъде предадена на Съвета, Комисията и правителствата на държавите-членки.

А.Г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив