30 Септември 2024, 06:27 Днес (0) | Вчера (1)

Преструктурирайте бизнес кредита си, за да увеличите оборотните средства на фирмата

22 Юни 2009 09:52 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Кредитната култура на българския предприемач се повишава

Преструктурирайте бизнес ипотечния си кредит, за да намалите месечните вноски по кредита и да увеличите оборотните средства на фирмата – това съветват от небанковото дружество за бизнес ипотечни кредити „Кредитекс”. Преструктурирането е добър вариант не само при недостиг на оборотен капитал, а и когато се отворят бизнес възможности, за които са необходими повече текущи средства, поясняват от дружеството. 
Разсрочването на заема чрез удължаване срока за неговото погасяване е сред най-разпространените начини за преструктуриране на един бизнес ипотечен кредит. Една фирма, която в момента изплаща по 2 224 лв. месечна вноска за 5-годишен кредит в размер на 100 000 лв., ако увеличи срока на кредита си до 15 години, ще плаща месечни суми от 1 200 лв. и ще има 1 024 лв. повече за оборотен капитал.
Благоприятният ефект от удължения срок може да се съчетае и с подходящ по продължителност гратисен период по главницата. Гратисен период от 1 година може да намали месечната вноска по същия кредит с още 200 лв., които да се инвестират обратно в бизнеса.
Доскоро битуваше погрешното мнение, че преструктурирането е само за фирми, които са в затруднено положение и не могат да изплащат вноските си по кредита. Все повече компании обаче осъзнават, че този метод е подходящ и за успешни бизнеси, които искат да осигурят свеж капитал за своето развитие.
Заблудата за преструктурирането е една от многото, които се срещаха сред българските фирми. През последните години обаче се наблюдава как малките и средни предприятия повишават кредитната си култура. Доказателство за това е фактът, че много митове, които бяха широко разпространени, вече са разбулени и са в миналото. Сега предприемачите правят разлика между жилищен ипотечен и бизнес ипотечен кредит, разбират защо един дългосрочен кредит е по-изгоден, имат знания за това как да изберат своя погасителен план, кога да рефинансират и преструктурират задължението си, отчитат от „Кредитекс". 

„Кредитекс” е небанкова финансова институция, специализирана за бизнес ипотечно кредитиране. Част е от групата на регистрираното в Холандия „Ти Би Ай Файненшъл Сървисиз” (TBI Financial Services B.V.) – с консолидирани активи на финансовите пазари в Русия, Украйна, Румъния и България надвишаващи 2 милиарда евро.  В България групата има участия в ЗПАД „Булстрад” (застраховане), ПОК „Доверие” (пенсионно осигуряване), „Ти Би Ай Кредит” (потребителско кредитиране) „Ти Би Ай Лизинг”, „Ти Би Ай Асет Мениджмънт” (управление на фондове), „ХипоКредит” и др.

А.Г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив