25 Септември 2024, 13:28 Днес (1) | Вчера (3)

Алтернативите на телефонния достъп до интернет

02 Февруари 2004 в-к Компютри по статията работи:
A+ A-

Телефонът поскъпна и животът ни се вгорчи допълнително.

Телефонът поскъпна и животът ни се вгорчи допълнително. Особено след като видяхме сметките за телефон за месец декември. В същото време новините от вестниците предсказват още по-песимистично бъдеще. Предвижда се импулсите да започнат да щракат с бързината на таксиметров апарат, а най-лошото за нашенеца е, че няма да има възможност дори да следи сметката си, тъй като е преустановено разпращането на месечни известия, а няма и система, която да дава информация за натрупаната сметка до момента. 
 От всички тези промени най-много страдат хората, които все още ползват интернет от вкъщи по телефон. Заклетите компютърджии отдавна имат постоянна връзка в дома си, затова най-вероятни нови клиенти на кабелен интернет днес са хората, за които Dial-Up достъпът досега е бил достатъчно неангажиращ за проверка на пощата, да посърфират вечер или да побъбрят в чата. 
Хубаво е, че пазарът на интернет в страната вече не е същият, както преди пет години, когато Dial-Up достъпът бе единственият вариант. Възможностите да се спестят средства и да се зарежат жиците на БТК вече са достатъчно, така че най-често въпросът опира единствено до събирането на средства за първоначалната инсталационна такса и оборудване, както и до намирането на доставчик, който да има техническата възможност да ви свърже към Мрежата. 
   
Интернет по телевизионния кабел 
При тези мрежи за пренос на данни се използва съществуващата, но леко модифицирана мрежа от коаксиални кабели, по която минава и телевизионен сигнал. Широката честотна лента на тези кабели позволява скоростта на връзката да достига до 1 Mbps, което е близо 20 пъти повече от стандартната телефонна връзка.
  Сред недостатъците на варианта е, че целият капацитет на кабела се дели между свързаните чрез него абонати и при голяма активност може да се усети забавяне на скоростта. Друг минус е необходимостта да станете абонат на кабелна телевизия. Единствено "Евроком" дава възможност да ползвате кабелен интернет, като заплащате само такса за поддръжка на трасето от 5 лв., но този вариант е допустим само за юридически лица.
  

  Кабелен модем
  За да може компютърът да използва мрежата на кабелната телевизия, е необходим специален кабелен модем, работещ на стандарта, по който работи и кабелният оператор. Най-често в България се използват стандартите DOCSIS 1.x и 2 или EuroDOCSIS. Обикновено модемите са външни и осъществяват връзката с компютъра посредством Ethernet или чрез USB порт.
  Кабелният модем е едно от нещата, които трябва да прецените дали да купите, да наемете или да изплащате на месечни вноски.
  Кабелните оператори и доставчици на интернет често правят промоции, при които дават модем за безплатно използване при сключване на едногодишен договор или пък ви предоставят модема на половин цена. Точно затова е полезно да се информирате какви промоции текат в момента, преди да заявите включване.
  Има хора, които не обичат да се хвърлят с главата напред и за тях едногодишен договор е като избързване. За тях най-добрият вариант е първоначално да вземат модем под наем, а след това, ако са доволни от доставчика и качеството на услугата, да го закупят.
  В момента "Евроком Кабел" и подразделението й CableBG предоставят безплатно кабелен модем на абонати на неограничен трафик. Иначе, покупката на модема излиза 160 лв., предоставянето за ползване срещу парична гаранция е 133 лв., а лизингът за 6 месеца е на вноски от по 28 лв.
  В мрежата на "Евротур Сат ТВ" безплатен модем при договор предоставя само "България Онлайн", а другите го продават, като в ценовите си листи не споменават дали има възможност модемът да бъде нает или закупен на лизинг.
  

  Избор на абонаментен план
  Ако се вържете към някой кабелен интернет доставчик, трябва да прецените кой от абонаментните му планове е най-подходящ за вас.
  Всички предлагат два основни вида – с тарифиране на трафик и неограничен.
  Този, при който се измерва количеството трафик, е най-евтин, като за минимална цена получавате определено количество мегабайти, които не бива да превишавате в рамките на календарен месец. Ако това се случи, всеки мегабайт отгоре се заплаща допълнително.
  Тарифирането по трафик е най-подходящо за слаби потребители на Dial-Up, които досега не са имали стимул да прокарват кабел за интернет и са се оправдавали с мотива, че рядко ползват Мрежата. Ако ползват само ICQ, e-mail и чат, 100 MB месечен трафик ще са им напълно достатъчни и този вид връзка ще им излезе по-евтино от телефонния достъп, като едновременно с това ще се радват на висока скорост и няма да си "късат" нервите с дуплекс, зает телефон, прекъсване на връзката, високи сметки и т.н.
  Недостатъкът на този план е, че при надвишаване на лимита сумата, която трябва да се плати, става доста солена. Не бива да се подценява вероятността удоволствието от високата скорост да изкуси абоната (или негов непосветен приятел или роднина) и той да свали някой дълго желан филм. Ако абонатът има лимит от 150 MB и свали филм с размер 700 MB (действие, което може да стане в рамките само на час-два), накрая на месеца при повечето от софийските доставчици, тарифиращи допълнителния трафик по 0.10 лв./MB, 550-те MB над лимита ще му струват 55 лв.! Да не говорим за евентуална зараза с вирус и трафика, който генерират съвременните червеи …
  Отделно, абонаментните планове се тарифират и съобразно скоростта на канала, която ви е отпусната. Под скорост почти всички кабелни оператори разбират две стойности – входящ трафик от българския пиъринг и входящ трафик от международната свързаност. Обикновено пиърингът е поне три-четири пъти по-бърз от международния трафик.
  Скорост може да се избира и за лимитирания трафик, но лично според мен е безсмислено да си вземете супербърз интернет, ограничен до някакъв брой мегабайти – просто чувството за скорост замайва и води до грешни помисли – знам го от опит :).
  
  Определено най-разумният избор за заклетите компютърджии е неограниченият достъп до интернет. Тук цените, които предлагат различните интернет доставчици, варират според съотношението скорост за български/международен интернет трафик, като при всички става въпрос или за негарантирани, или за гарантирани скорости. При първите абонатът може да плати за 64 Кbps скорост, но при слабо натоварване на мрежата има вероятност да се радва и на по-висока, а при по-силно натоварване - на по-бавна. При гарантираните, ако си плати за 64 Кbps, той ще има точно такава скорост, без никакви спадове в скоростта.
  
  Състояние на пазара в момента
  Към настоящия момент в столицата има два основни кабелни телевизионни оператора, които предлагат достъпът до интернет през своите мрежи. Това са "Евроком" и "Евротур Сат ТВ".
  Доставчик на интернет в мрежата на "Евроком" е, както споменах вече, неговото подразделение "Кабел БГ". То предлага неограничен достъп до Световната мрежа срещу 60 лв./месец при негарантирана скорост от 64 Кbps. Инсталационната такса е 25 лв., а експресното включване струва 75 лв.
  При сключване на договор за една година за неограничен достъп кабелният модем е безплатен.
  В мрежата на "Евротур Сат ТВ" положението стои малко по-различно и е по-трудно да се опише накратко, тъй като кабелният оператор предлага възможност на шест доставчика да се конкурират. Това са "Евроинтегра", "Нет Ис Сат", "Интернет България", "България Онлайн", "БГ Кабел" и "NetBG Комуникации". Това означава, че имате по-голяма възможност за избор между доставчиците, съответно и на по-подходящ за вас тарифен план.
  Инсталационната такса при всички е 22 лв., а модемът при всеки от тях е на различна цена. Желаещите да пуснат и интернет по кабела трябва да са абонати на услугата за кабелна телевизия "Разширен пакет", която струва 14.50 лв. на месец.
  Цените им за негарантирани скорости от 256 Кbps български и 64 Кbps международен неограничен интернет са горе-долу около 60 лв. месечно. Въпреки това, ако сте решили да се свържете с някой от тях, е добре да погледнете цените на всички и да прецените кой пакет е най-подходящ за вас. Има и по-евтини предложения, съответно за по-бавна скорост или по-слаб международен достъп, но за сметка на това по-бърз български канал.
  
  Заключение
  Достъпът до интернет по кабелна телевизия има много предимства в сравнение с телефонния и най-важното, не е тарифиран по време. Предимствата на кабелната телевизия, в сравнение с LAN операторите са:
  – по-високата надеждност на връзката;
  – по-висока безопасност за компютъра и устойчивост на мрежата при гръмотевични бури;
  – покритие на места, до които все още не са стигнали доставчиците на интернет чрез LAN. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7515
GBP 2.4796 2.4887 2.3308
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив