25 Септември 2024, 13:30 Днес (1) | Вчера (3)

Годишно изравняване на осигурителните вноски

12 Февруари 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Коментар на Вержиния Заркова - началник отдел в НОИ

Едновременно с подаването на годишните си данъчни декларации, в началото на 2004 г. самоосигуряващите се лица определят окончателния размер на осигурителния си доход. Освен месечно самоосигуряващите се дължат осигурителни вноски и годишно в зависимост от доходите, които декларират в данъчните си декларации, подавани съгласно чл. 41 от Закона за облагане доходите на физическите лица. Окончателен размер на осигурителния доход се определя за държавното обществено осигуряване и за здравното осигуряване. По смисъла на Кодекса за социално осигуряване самоосигуряващи се лица са:

- лицата регистрирани като упражняващи свободни професии

- лицата, регистрирани като упражняващи занаятчийски дейности

- едноличните търговци;

- собствениците и съдружниците на търговски дружества.

Не определят окончателен размер на осигурителния си доход получаващите доходи от трудови правоотношения и тези, които получават възнаграждения за работа без трудови правоотношения, но не са регистрирани като самоосигуряващи се.

През 2004 г. самоосигуряващите се лица извършат годишното изравняване на осигурителните си вноски за получените от тях доходи през 2003 г. През 2003 г. минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица е 200 лв., а максималният месечен осигурителен доход - 1000 лв. Минималният годишен размер на осигурителния доход за лицата, които са извършвали дейност през цялата 2003 г., е 2400 лв., а максималният размер - съответно 12 000 лв.

Окончателният размер на годишния осигурителен доход не може да бъде по-нисък от сбора на минималния месечен размер на осигурителния доход за месеците, за които самоосигуряващите се са извършвали дейността си, и по-висок от сбора на максималния месен размер на осигурителния доход за същия период.

Годишният осигурителен доход се определя въз основа на данните от годишната данъчната декларация. Това се извършва в Справка за окончателния размер на осигурителния доход. Справката за определяне на окончателния размер на осигурителния доход е неразделна част от данъчната декларация.

Справката се състои от две таблици и указания към тях. В таблица 1 се определя окончателният размер на осигурителния доход за ДОО. В таблица 2 се определя окончателният размер на осигурителния доход за здравно осигуряване.

Самоосигуряващите се пенсионери внасят вноски за ДОО само по свое желание. Когато те са избрали да не внасят такива вноски, те не определят окончателен размер на осигурителния си доход за ДОО и не попълват таблица 1 от Справката за определянето на окончателния размер на осигурителния доход. Внасянето на здравноосигурителни вноски от тези лица е задължително, поради което самоосигуряващите се пенсионери следва да попълват Таблица 2 от Справката за окончателния размер на осигурителния доход и да извършват довнасяне на здравноосигурителните си вноски в съответствие с разпоредбите на закона.

При попълването на таблица 1 и таблица 2 от Справката за окончателния размер на осигурителния доход се показват доходите, върху които са внесени осигурителните вноски през 2003 г. и тези, върху които се дължат осигурителните вноски. Размерът на осигурителния доход, върху който се довнасят осигурителни вноски, се изчислява като разлика между декларирания облагаем доход в данъчната декларация и дохода, върху който са внесени осигурителните вноски през годината. Когато тази разлика е положителна, върху нея се изчисляват и довнасят осигурителни вноски. В случай че разликата между двата дохода е отрицателна, осигурителни вноски не се довнасят.

Вноските за довнасяне за държавното обществено осигуряване се изчисляват в размера определен за фонд "Пенсии" - за 2003 г. този размер е 29 на сто за родените преди 1 януари 1960 г. и 27 на сто за родените след 31 декември 1959 г. Родените след тази дата дължат годишни осигурителни вноски и за допълнително задължително пенсионно осигуряване в универсален пансионен фонд в размер 2 на сто.

Дължимите осигурителни вноски се внасят по набирателните сметки на съответните поделения на НОИ по параграф 080406 от Единната бюджетна класификация.

Размерът на здравноосигурителните вноски за довнасяне е 6 на сто от сумата, вписана на ред 1 под таблица 2. През 2003 г. отпадна възможността самоосигуряващите се лица да внасят здравноосигурителни вноски за неосигурените членове на семействата си. Поради това довнасяне за неосигурени членове на семействата през тази година не се извършва.

Здравните вноски се внасят по набирателните сметки на съответното териториално поделение на НОИ по параграф 100401 от единната бюджетна класификация.

За довнесените осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване и за здравното осигуряване не се подават декларации образец №1 "Данни за осигуреното лице". Данните се вписват служебно в персоналния регистър на НОИ. Вноските се внасят в 30-дневен срок след подаването на данъчната декларация.

Окончателният размер на осигурителните вноски за ДОО се вписва в осигурителните книжки на самоосигуряващите се лица и се взема предвид при изчисляване на пенсиите на самоосигуряващите се, когато това е необходимо.

Както всяка година, така и тази в данъчните служби, където се приемат данъчните декларации, има служители на НОИ, с които самоосигуряващите се могат да се консултират при попълване на справката за определяне на окончателния размер на осигурителния си доход. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7515
GBP 2.4796 2.4887 2.3308
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив