29 Септември 2024, 14:15 Днес (0) | Вчера (0)

През май отбелязахме поредното поскъпване на кредитите

24 Юни 2008 09:35 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Отчетените тенденции не са съвсем оптимистични

Поредният месец с по-скъпи кредити спрямо предхождащия го вече отмина. Време е за равносметката. Интересни са фактите, които разкриват Индекси МОИТЕ ПАРИ. И двата растат, като нито една от банките, които регистрират промени, не подобрява своята оферта.

Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN
Петият месец от годината отново беше месец на растеж за индекса. Ръстът е отново около 3%, за да достигне нивото от 8,97%. Както вече стана ясно, нито една от банките с корекции по офертите не постигат положителен резултат. При индекса в лева ситуацията е следната:
Четири банки влошават условията си и те са тези, които определят настоящата стойност на индекса. Първата от тях завишава таксата си за управление на кредита от 0,1% на 0,5%, което рефлектира върху цената на офертата й с нови 61 базисни пункта към нея. Това от своя страна покачва индекса с 15 базисни пункта. Разглеждайки в по-голяма дълбочина структурата на Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN се установява, че именно тази банка е предопределила настоящата му стойност. Другата банка с подобна корекция затвърждава покачването, като добавя към индекса 9 базисни пункта. Причината за това е влошената оферта в резултат покачването на лихвата с 60 базисни пункта, както и делът на банката в индекса.
При следващата банка покачването традиционно се дължи на новото нарастване на ОЛП на БНБ през изтеклия месец.
Последната банка влошава офертата си в резултат на два фактора: По-висок SOFIBOR и по-висока надбавка към лихвата. Тя вече е завишена с 50 базисни пункта.

Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR
Индексът в евро също не прави изключение от общата тенденция. Неговата стойност (7,98%) нараства отново с около 2% спрямо април т.г. Сегашният ръст е в размер на 16 базисни пункта и това разкрива интересно състояние. С последното нарастване индексът надхвърли базовата си стойност. Началото на изчисляването му е поставено през август 2006 г., а настоящата стойност на показателя показва, че цените на кредитите сега са по-скъпи в сравнение през лятото преди 2 години. Макар и само с 0,63 пункта над базисната си стойност (100 пункта) индексът показва една ясна тенденция, за която неведнъж вече е ставало дума. Това е, че кредитите поскъпнаха, а и няма все още индикации това поскъпване да е приключило. Многократно вече е ставало въпрос за оскъпяването на заемите, но по-важното в случая е, че само за няколко месеца цените им се върнаха на нива от преди 2 години.
Да потърсим причините, които оформиха настоящата стойност на индекса. Това ще ни даде по-ясна картина за факторите, които са в основата на поредното поскъпване. Върху сегашната стойност на Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR влияние оказват четири от банките включени в него. Само ще припомним – нито една от тях не си подобрява офертата.
Така например първата влошава офертата си в резултат на покачване на лихвата с 20 базисни пункта. Естествено е това да рефлектира върху цената на кредита и именно това е резултатът. Той поскъпва с почти същия размер.
При втората банка корекцията отново е в лихвата. Покачването се дължи на завишаване на двата компонента, от които се състои. През изминалия месец стойността на 6-месечния EURIBOR отново е по-висока. Допълнително завишаване на лихвата се извършва и в резултат на повишаването на надбавката към EURIBOR. Тя вече е с 50 базисни пункта.
При третата банка трансформация претърпява годишната такса за управление. Тя нараства от 0,1% до 0,5%, което на практика е ръст от 5 пъти. Резултатът – 44 базисни пункта повече към цената на най-добрата й оферта. Ако трябва да отбележим факт, то това ще е, че от всичките четири банки само цитираната не повишава лихви.
Що се отнася до последната от банките, както може би се очаква, корекциите отново са в лихвата. При тази банка лихвата нараства с 50 базисни пункта. Като ефект от това е оскъпяване на най-добрата оферта на институцията с 53 базисни пункта.
Може да се направи извод, предвид структурата на индекса, че само две от банките имат решаващо влияние върху настоящата му стойност. Това са именно последните две разгледани в анализа.

За жалост отчетените тенденции не са съвсем оптимистични. Поредният месец с поскъпнали кредити не дава надежди скоро тенденцията да се промени. В определена степен ситуацията на международните пазари започва да се стабилизира, но докато се усетят ефектите, ще мине още време. Единственото, което може да се очаква и което може да е сигнал, че кризата е овладяна, е лихвите по кредити да не растат повече. Идните месеци ще покажат това.
ММ

Иван Стойков
Старши анализатор потребителски финанси
„МОИТЕ ПАРИ” - Българският финансов пътеводител (
www.moitepari.bg)

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив