28 Септември 2024, 20:29 Днес (0) | Вчера (0)

Социалните измерения на глобализацията

08 Май 2007 09:58 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В центъра на срещата на страните от G-8 са стратегиите за създаване на повече и по-добри работни места и повишаване на стандартите за социална защита в развиващите се държави и страните в преход

Министрите на труда и социалните грижи на най-богатите държави в света продължиха разговорите си в Дрезден по въпроси, свързани със социалните измерения на глобализацията, предаде DPA.
В центъра на срещата на страните от G-8 са стратегиите за създаване на повече и по-добри работни места и повишаване на стандартите за социална защита в развиващите се държави и страните в преход.
Корпоративната социална отговорност е друга тема в тридневната среща на социалните министри на държавите от G-8, която е и подготовка за срещата на върха на организацията, чийто домакин ще бъде Германия.
При откриването на днешните дискусии заместник-канцлерът и министър на труда и социалните грижи на Германия Франц Мюнтеферинг призова колегите си от САЩ, Япония, Канада, Франция, Италия, Великобритания и Русия да обръщат по-голямо внимание на социалните измерения на глобализацията.
Мюнтеферинг каза, че социалната защита в развиващите се и нововъзникващите икономики е един от най-належащите проблеми при оформянето на социалния компонент на глобализацията.
В конференцията, която завършва в четвъртък, участват и представители на Европейската комисия, Международната организация по труда, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Световната банка.
Еврокомисарят за заетостта, социалните въпроси и равните възможности Владимир Шпидла каза, че глобализацията трябва да има справедливо и социално измерение.
"Тези компонентите не изникват от нищото. Човек трябва да работи за тях", каза Шпидла и допълни, че страните от G-8 имат "много власт и възможности да постигнат това".
Шпидла призова промишлеността да прави повече от онова, което се изисква от нея по закон в сферата на образованието, социалния диалог и екологичните стандарти.
По-рано Мюнтеферинг призова индустрията да се включи в подобряването на социалните стандарти и каза, че колкото повече фирми участват в този процес, толкова по-успешна ще бъде глобализацията.
Европейската комисия вчера съобщи, че отпуска нови средства в подкрепа на трансгранични проекти с цел подобряване на интеграцията на имигрантите в 27-те страни членки на Европейския съюз.
Около четири милиона евро ще бъдат предоставени по 12 инициативи, които поощряват диалога с гражданското общество, развиват модели за интеграция, търсят добри практики в сферата на интеграцията и създават мрежи на европейско равнище, посочи ЕК.
Комисията ще публикува нов вариант на наръчник по интеграция в помощ на държавите членки при изготвяне на интеграционна политика. Насоките ще включват най-добрите практики за подобряване на достъпа на имигранти до жилище и работа в ЕС.
Очаква се министрите по интеграцията, които ще се срещнат по-късно тази седмица в Потсдам, Германия, да обсъдят как може да се подобри сътрудничеството между страните членки в областта на интеграционната политика и как да се засили диалогът с другите култури.
Германският вътрешен министър Волфганг Шойбле, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС, каза миналата седмица, че "постигането на пълна интеграция и предоставянето на равни възможности за имигрантите в Европа са сред най-важните предизвикателства пред вътрешната политика на ЕС".
Шойбле добави, че диалогът между културите е особено важен, "за да се гарантира стабилност и вътрешна сигурност предвид растящото мюсюлманско население в много страни членки на ЕС".
По-рано тази година германският вътрешен министър каза, че ЕС трябва да обучи ислямски проповедници, които да помагат на мюсюлманите да се интегрират в европейското общество, вместо да ги насърчават да странят от него.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив