25 Септември 2024, 23:20 Днес (1) | Вчера (3)

Sumitomo Mitsui се готви да погълне мегабанката UFJ и Mitsubishi Fin. Group

12 Август 2004 13:21 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Банковият сектор в Япония за първи път може да се сблъска с опити за враждебно придобиване

Третата по големина финансова институция в Япония - Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., планира на извърши насрещно предложение за придобиване на на UFJ Holdings Inc. - четвъртата по големина банкова институция в страната, предаде Kyodonews.
Като се отчита фактът, че само преди броени дни UFJ обяви за намеренията си по сливане с Mitsubishi Tokyo Financial Group Inc. - третата по пазарна капитализация финансова компания в Япония, действията на Sumitomo Mitsui могат да се окажат изключително рядък в историята на финансовия сектор в страната опит за враждебно придобиване. Първото съобщение за предполагаемото сливане между MTFG и UFJ се появи на 16 юли, и, според неназован представител на UFJ - "банката няма интерес към новото предложение".
В момента пазарната капитализация на UFJ е в размер на $20 млрд. Евнтуалното сливане на която и да е от споменатите банки с UFJ ще доведе до създаването на най-голяата финансова институция в света (понастоящем палмата на първенството принадлежи на амерканската Citigroup Inc.): в случай на сливане с SMFG, активите на обединената компания ще достигнат 184.3 трлн. йени ($1.64 трлн.); при сливане с MTFG пазарната капитализация ще е в размер на 188 трлн. йени.
Като резултат на това новата финансова институция ще стане реален конкурент на гигантите на световната банкова инустрия като Citigroup, JP Morgan Chase и HSBC.
В опитите си да придобие UFJ, банка SMFG разчита на подкрепата на Sumitomo Trust & Banking Co.
През май Sumitomo Trust подписа споразумение за покупката на тръстовата бнка, принадлежаща на UFJ, за 300 млрд. йени, но сделката не тигна до финализиране по вина на UFJ. Sumitomo Trust предяви иск към UFJ. В съответствие със съдебното решение от края на юли, преговорите между UFJ и MTFG трябваше да бъдат преустановени, а Sumitomo Trust получи изключителните права за преговори с UFJ. Предполагаемото следствие на сделката между SMFG и Sumitomo Trust трябва да стане придобиването от страна на Sumitomo Trust на тръстовата банка UFJ Trust и сливането на останалата част от UFJ с SMFG. Има обаче и една пречка, в случай че UFJ се съгласи на сделката с SMFG, MTFG ще може да възбуди спрямо нея ново слдствено дело.
Банкат Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. беше създадена през октомври 1999 г. в резулта на сливане между Sumitomo Bank Ltd. и Sakura Bank Ltd. В момента 7% от капитала на компанията прнадлежи на американската инвестиционна банка Goldman Sachs. Сред акционерите на UFJ са компаниите Fidelity Investments Japan Ltd. (6.6% от акциите) и Toyota Motor Corp. (2.7% от акциите).
Според Хирофуми Казаи (Hirofumi Kasai), главен директор по инвестициите на Tokio Marine Asset Management Co., управляваща активи в размер на $10 млрд., в това число и на акции на Mitsubishi Tokyo, "съществуващите отношения между Sumitomo Mitsui и Toyota, вероятно ще даде шансове на банката да спечели тази война".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7567
GBP 2.4796 2.4887 2.3501
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив