06 Октомври 2024, 13:35 Днес (0) | Вчера (0)

Ахмед Доган сваля двама министри за парите от БТК

19 Ноември 2003 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Сделката за БТК ще бъде сключена до седмици, за да се осъществи схемата на Доган за участие на фирми, близки до Движението в инфраструктурните проекти

Най-късно до края на януари трябва да е ясно дали ще има или не промени в МС, каза шефът на ДПС. От Церовски и Н. Василев зависи реализирането на схема, при която парите от продажбата на БТК ще се вложат за пътища, за да бъдат усвоени от фирми на движението. В момента за БТК отговаря вицето Василев. Миналата събота той обяви, че е подготвил стратегия, която да изправи на крака телекома дори и той да остане държавен, т.е. да не се стигне до финализиране на сделка с "Вива Венчърс". Според депутатите от НДСВ това пряко го конфронтира с хората на Доган, които държат на приватизацията от турската компания "Коч холдинг".От Церовски пък зависи да допусне фирмите, близки до ДПС, до парите за строителство на магистрали. Миналата седмица "Монитор" съобщи, че Доган подготвя за наследник на строителния министър областния на София Росен Владимиров. Причината ­ досега Церовски блокира достъпа на ДПС до парите от еврофондовете, предвидени както за строителство на пътища, така и за други инфраструктурни проекти. Частични пробиви се осъществявали единствено през заместника му Хасан Хасан от партията на Доган. На въпрос кога ще има разговор между коалиционните партньори за цялостната дейност на кабинета, лидерът на ДПСвчера отговори, че преди Коледа при всички случаи темата ще започне, но трудно може да каже кога ще приключи. Най-късно до края на януари трябва да има ясна визия дали ще има или не промени, освежаване обаче не означава ремонт на кабинета, добави той. Според него приоритетите трябва да бъдат актуализирани, управленската стратегия също трябва да се освежи, да се актуализира. Освежаване означава актуализиране, каза Ахмед Доган.

Лидерът на ДПС каза, че няма нужда от ново коалиционно споразумение между НДСВ и ДПС. ДПС няма нужда от нови министерски кресла, поставяме въпроса за по-голяма функционална зависимост на различните ведомства и министерства, за по-голяма координация, допълни той.

Сделката за БТК ще бъде сключена до седмици, за да се осъществи схемата на Доган за участие на фирми, близки до Движението в инфраструктурните проекти, научи "Монитор". Според информацията, 350-те млн. евро, които се чакат от австрийското дружество "Вива Венчърс" като покупна цена за 65% от капитала на телекома, ще отидат за строеж на пътища и магистрали, за което ДПС настоява от лятото на тази година. Тогава Доган поиска от финансовия министър да отделят 4-5% от фискалния резерв за пътища. Велчев обясни, че няма против, ако парите се усвоят на пазарен принцип и носят доходност за държавата.

Апетитите на Доган към държавните и европейските пари продължиха, следствие на което финансовият министър обеща да отпусне тази година 200 млн. лв. за строеж на магистрали от преизпълнението на приходите в хазната и 500 млн. лв. от фискалния резерв догодина. Приходите от приватизация отиват във фискалния резерв, така че, ако сделката за БТК се реализира в края на тази година, няма да има проблем парите за пътища да бъдат завишени, обясниха запознати със схемата пред "Монитор". Според източници от Министерството на финансите обаче приходите от продажбата на БТК не са планирани за следващата година заради зациклилата приватизация и поради факта, че сметките за бюджет 2004 са правени още преди три месеца. С или без пари от сделката за БТК обаче финансиране за 500 млн. лева от фискалния резерв за пътища през следващата година ще има.

Че натискът на ДПС за ремонт на кабинета е обвързан със сделката за БТК говорят и събудилите се мераци на синдикалните организации на работещите в съобщенията, които миналата седмица изпратиха писмо до премиера Сакскобургготски за незабавно спиране на продажбата на телекома на "Вива Венчърс" и обявяване на нова процедура, а вчера със същите искания протестираха и на митинг пред сградата на Министерския съвет.

Ден преди това, в късните часове на понеделник, турският консорциум на "Коч холдинг" и "Тюрк Телеком" изненадващо обяви, че подновява банковата си гаранция за БТК от 3 млн. евро, въпреки че, според решенията на Върховния административен съд сделката трябва да се сключи с "Вива Венчърс". Според осведомени този ход на турския консорциум също е част от схемата на Доган за рокади в кабинета и нови пазарлъци. От месец неофициално се твърди, че "Коч" е склонен да се откаже от сделката за БТК, защото и 16-те решения на върховните магистрати потвърждават сделка с "Вива". Вчера от дружеството-купувач заявиха пред "Монитор", че също чакат някакво разрешение за телекома, като съдят за това по активността на синдикалните централи.

От няколко дни странно раздвижване настъпи и в средите на министрите от кабинета, малко след като правителствения говорител Димитър Цонев обяви, че започват поредица от срещи между НДСВ и ДПС за ремонт на кабинета. В неделя, вицепремиерът Николай Василев призна, че не може да убеди Агенцията за приватизация да приключи сделката за БТК, а финансовият министър Милен Велчев призова да се подпише договор с "Вива венчърс". Двамата министри дадоха сигнал, че губят търпение, близо два месеца след последното решение ВАС, който категорично отсъди продажбата в полза на австрийското дружество. През това време медии и политици открито коментираха забавянето на сделката с политическия натиск, оказван от ДПС, за да бъде дадена БТК на турския "Коч холдинг".

В тази поредица от случайни съвпадения, финансовият министър Милен Велчев обясни, че дефицитът в бюджета за следващата година ще бъде финансиран с 550 млн. лева приходи от приватизация. Досега сделките сключени от АП са на стойност 62 млн лв. Затова, за да се намерят пари за автомагистрали, кабинетът трябва да вземе политическо решение за БТК, което на този етап връзва ръцете на изпълнителния директор на АП Илия Василев да подпише договора с "Вива".


ДПС-лидерът договори протест със синдикатите

Незабавно спиране на процедурата по приватизацията на БТК с купувач "Вива венчърс". Това поскаха работещи в БТК и представители на синдикатите на протестен митинг вчера.

Протестният митинг е бил договорен в малките часове на вторник на среща на лидера на ДПС Ахмед Доган със синдикалните шефове на КНСБ и "Подкрепа" Желязко Христов и Константин Тренчев, научи "Монитор" от участник в срещата. На среднощните разговори е присъствал и синдикалният лидер на "Промяна" Димитър Диманов.

Официална среща в същия формат се проведе вчера по обяд в централата на ДПС.

"Да" на БТК, "не" на "Вива Венчърс" беше мотото на митинга, организиран от Синдикална федерация на съобщенията. 1 500 души скандираха "Вива Венчърс ­ вън!" и "Спасете БТК" пред Министерския съвет.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив