06 Октомври 2024, 23:21 Днес (0) | Вчера (0)

Банките наддават за топмениджъри

08 Август 2005 08:57 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Конкуренцията тласна трезорите в битка за кадри, Кюлев взе шефа на ДСК, Димитър Костов от "Алианц" се изстреля в БНБ

Масови рокади на мениджъри вървят в родните банки от началото на тази година. На пръв поглед това е необяснимо явление. Ситуацията напомня за периода на раздържавяването на системата, когато новите собственици или си водеха свои хора от съответната институция купувач, или пазаруваха най-доброто от родния пазар. Но сега смените в банкерските редици са свързани с жестоката конкуренция, която се вихри в системата. Борбата за клиенти и печалби изправи трезорите дори срещу централната банка. Затова и пазаруването на качествени служители е жизненоважна част от надпреварата. Най-добрите в бранша се открояват и за тях се наддава - големи заплати, привилегии, бонуси. Така, както става това в държави с 200-300-годишни традиции в банкерството. 
Началото на 2005 г. бе белязано с промяна на върха на флагмана на българската банкова система - Банка ДСК. От 1 януари стана факт предизвестената още при покупката на трезора раздяла на шефа й Красимир Ангарски със собствениците от унгарската ОТП. За длъжността от лятото бе подготвяна Виолина Маринова, която няколко пъти ходи на обучение в Будапеща. Маринова е кадър на бившата спестовна каса над 30 години и познава работата там като петте си пръста, коментират нейни колеги. В момента тя освен изпълнителен директор е и председател на управителния съвет на трезора.
Красимир Ангарски се върна при предишния си работодател Емил Кюлев в ДЗИ Банк. Той изтегли със себе си изпълнителната директорка Радка Ганева и Таня Янкова, шефка на картовия отдел. С тях си тръгна и Илиян Митев, директор на "Батенберг" - най-големия клон на ДСК. Заради тези рокади от банката на Кюлев напусна Владимир Владимиров, емблематична фигура в бизнеса. Той веднага бе привлечен за главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Инвестбанк. Заедно с него Кюлев напуснаха изпълнителната директорка Рени Петкова и Николай Кавърджиклиев, прокурист в ДЗИ "Общо застраховане". По същото време от Инвестбанк излезе Дамян Дамянов, кадър на ОББ и доскорошен изпълнителен директор на "Райфайзен България".
Новото попълнение в Банка ДСК от тази година е бившият финансов журналист Калин Клисаров. Големи промени претърпя и управата на Пощенска банка. Преди една-две седмици оттам съобщиха, че променят структурата на управлението и от двустепенна система преминават на едностепенна. Банката се управлява от деветчленен съвет на директорите. Новолицензираните са Михаил Властаракис, Евангелос Кавалос, Дейвид Уотсън, Христос Комиопулос. Останалите членове са досегашните шефове Антонис Хасиотис, Анастасиос Петропулос, Караласис и Асен Ягодин. Предстои централната банка да издаде лиценз на още един банкер. Собственик на 96,74% от капитала е гръцкият фонд ALICO/CEN Balkan Holding Limited. Разместване предизвика и издигането в йерархията на бившия финансов министър Димитър Костов. От шеф в банка "Алианц България" той стана подуправител на БНБ. Германската банка дръпна от Насърчителна изпълнителния й директор Георги Момчилов, който сега е прокурист в "Алианц". Единствената причина да не заеме поста на Костов е липсата на достатъчно управленски опит. Мястото на Момчилов в държавния трезор все още е свободно. Една седмица преди Димитър Костов от "Алианц" напусна Светлозар Каранешев, за да отиде в Токудабанк. Преди това Каранешев е бил директор на управление "Емисионно" в БНБ. На неговото място е изтеглена шефката на варненския клон Галя Димитрова. От "Токуда" място за Каранешев освободи Юли Попов - дългогодишен банкер, който беше част от екипа на Стоян Александров. Те дойдоха заедно от Централна кооперативна банка. Попов е един от първите шефове на Хебросбанк, а след нейната приватизация стана изпълнителен директор на ЦКБ.
И СЖ Експресбанк смени почти напълно шефския си състав. Това стана както поради изтичане на мандатите на повечето му членове, така и заради смяната на структурата на управителния съвет. Още в края на миналата година от нея излезе емблематичният за трезора дребничък и жизнерадостен французин Санди Жилио. Заедно с него напуснаха Габриел Шонолцер и Филип Гидез. За главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на мястото на Жилио бе назначен Филип Лот, Филип Ламе също е изпълнителен директор и негов заместник, изпълнителен директор е и Красимир Жилов. Мария Добрева, която е от основателите на банката, е член на управителния съвет, а попълнението му според новата структура е съставено от Елена Бакалова и Живка Сарачинова. Новите лица в надзорния съвет са Франсоа Виге, Пиер Бусо, а в състава са още Жак Турнебиз и Роже Сервоне. Младият Жан Мари Бордез и Стефан Фортен са новите лица в оперативното ръководство. През пролетта новите шефове на френския трезор бяха представени в София (централата на банката е във Варна) на изискано парти в хотел "Кемпински".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив