29 Май 2020, 19:35 Днес (15) | Вчера (15)

Бюджетната комисия ще преразгледа лимитите за обезщетенията при катастрофи

09 Ноември 2018 08:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 9 ноември 2018, 19:52
Парламент

Комисията по бюджет и финанси ще преразгледа предложението на управляващите за въвеждане на лимит от 20 000 лева при изплащане на обезщетение на роднините на загиналите при катастрофи. Това стана ясно след обсъждане в Народното събрание, на което присъстваха представители на всички заинтересовани страни - институции, застрахователи, адвокати и пострадали.

Основният аргумент за въвеждането на лимит е, че застрахователите не разполагат с достатъчно средства, за да изплащат обезщетения на родните на загиналите и пострадалите в пътнотранспортни произшествия. Това е така заради тълкувателно решение на ВКС от преди няколко месеца, с което се разшири кръга на хората, които могат да поискат обезщетение, а не само най-близките роднини, стана ясно на заседанието на бюджетната комисия към Парламента отразено от БНТ. Според застрахователите и вносителят на предложението - председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, това може да доведе или до рязко поскъпване на застраховката Гражданска отговорност, или до поскъпване на останалите застраховки или до фалити на застрахователи, ако не бъдат вдигнати цените на застраховките,

Основният аргумент срещу въвеждането на лимити е на адвокатите, които твърдят, че това е в противоречие с европейското право и съдът е този, който най-справедливо трябва да отсъди дали и каква сума да бъде изплатена като обезщетение. Срещу лимита се обявиха и роднините на пострадалите при катастрофи.

Още в самото начало на дискусията председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че макар да е вносител, не тя е подготвила внесеното предложение за лимити на обезщетенията. Това е станало в работна група. По думите ѝ у нас гражданската отговорност е евтина и това е причината за недостига на средства за покриване на обезщетенията - средно 97 евро при 229 евро в Европа.

Менда Стоянова призова засегнатите страни да бъде намерен баланс - да не се увеличат цените на застраховките, но и да се запази справедливостта при обезщетенията. За това призоваха и от финансовото министерство.

Остро срещу поправката възразиха и адвокати, като призоваха справедливостта да бъде оставена на съда.

Милен Ралчев, Висш адвокатски съвет: На първо място считаме, че опита за тази застрахователна промяна е изключително прибързан, неаргументиран даже лишен от мотиви и противоречи на принципите на законотворчеството.

Застрахователите признаха, че разширяването на кръга на засегнатите е справедливо, но обясниха, че нямат пари. По техни данни за миналата година са събрани от застраховка гражданска отговорност 650 млн. лева, изплатени са 400 млн. и 1 млрд. са заделени за резерв. Ситуацията се е променила остро през последните три месеца след тълкувателното решение на ВКС.

Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи: До момента подадените към застрахователите претенции от новия кръг лица са 318, от които 145 постъпили по съдебен ред - 173 по доброволен ред. Исковете са в размер малко под 100 млн. лева.

Предложенията ще бъдат разгледани между двете четения отново в Бюджетна комисия, а след това законопроектът ще бъде внесен и в пленарна зала.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив