07 Юли 2020, 21:50 Днес (9) | Вчера (8)

Възможно е драстично увеличение на цената на "Гражданска отговорност"

05 Ноември 2018 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 5 ноември 2018, 16:30

Причината е решение на Върховния касационен съд от месец юли, с което се разширява кръгът на хората, имащи право на обезщетение за неимуществени щети

Гражданската отговорност може да достигне 1000 лева на година. За това предупреди председателят на Асоциацията на застрахователите Светла Несторова, съобщава ekon.bg. Причината е решение на Върховния касационен съд от месец юли, с което се разширява кръгът на хората, имащи право на обезщетение за неимуществени щети. Заради него са и предложените текстове в Кодекса на застраховането, според които съпруг или партньор на загинало лице може да получи до 20 000 лева, а брат или сестра - до 15 000 лева всеки. С тях се въвежда лимит на обезщетенията за неимуществени щети, които позволяват на близки роднини да искат обезщетения заради "болки и страдания” след настъпилото застрахователно събитие. 

Съдебното решение кара застрахователите да отворят стари досиета до пет години, а вече са започнали да се появяват и хора с претенции, включително и доведен дядо на загинал. Светла Нестерова от асоциацията на застрахователите заяви: "При положение, че се плащаха сега на родител, дете или съпруг, съпруга. Ако предположим, че новият кръг лица ще произведе още две и половина роднини на семейство, това на практика означава удвояване на рисковата цена, защото основното количество обезщетения за съжаление в България се изплащат като болки и страдания при неимуществени вреди".

Само през юли и август съдебните искове по "Гражданска отговорност" са се увеличили многократно, а застрахователните разчети показват, че за да могат компаниите да отговорят на тази ситуация, "Гражданската отговорност" трябва да поскъпне повече от три пъти.

"Това означава, че един пенсионер, който има автомобил, ще трябва да заделя почти три от пенсиите си, за да продължи да го кара, а семействата ще трябва да заделят по две заплати годишно, за да бъдат собственици на внезапно превърналия се в луксозна стока автомобил".

От асоциацията предупредиха и за сериозни измами, които се извършват от девет адвокатски кантори, които присвояват до 80 процента от обезщетенията на близките на загиналите при пътни инциденти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив