23 Април 2021, 17:13 Днес (13) | Вчера (16)

ДКЕВР е изпратила две жалби до ЕК

25 Юни 2014 15:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 юни 2014, 15:53
Под лиценза на creativecommons

В началото на следващия месец започва пълна регулаторна проверка на НЕК

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е изпратила две жалби до Европейската комисия. Едната е за неправомерна държавна помощ в договорите между НЕК и централите "Марица-изток" 1 и 3, а другата - за прекомерна държавна помощ в договорите с ВЕИ производителите за задължително изкупуване на произведената от тях електроенергия, съобщи БНР.

Преди по-малко от месец членовете на Комисията призоваха Националната електрическа компания да преразгледа споразуменията си с т.нар. "американски централи", тъй като те "поставят централите в по-изгодно икономическо положение спрямо останалите производители на електроенергия, а токът, произвеждан от тях, е изключително скъп".

Боян Боев посочи мотивите, с които ДКЕВР е сезирала Брюксел: "НЕК е задължена да изкупува цялото количество електрическа енергия, произведена от двете централи. Клаузите в тези споразумения не съответстват на стандартните договори, сключени на европейските пазари, като това поставя в по-благоприятно икономическо и по-изгодно такова положение тези две централи спрямо другите производители на електрическа енергия.
Затова от енергийния регулатор са поискали спирането на тези два договора временно до установяването на всички факти и обстоятелства, касаещи нерегламентирана държавна помощ, и съответно изключването им от регулирания пазар.
Инсталираните ВЕИ мощности у нас многократно надвишават и преизпълняват целите на България като член на Европейския съюз. Това е основният мотив за подаването на втората жалба, която касае договорите между НЕК и производителите на "зелена" енергия.

В началото на следващия месец започва пълна регулаторна проверка на Националната електрическа компания, съобщи Боев.

Той обеща утре на базата на официални данни от НЕК да съобщи какъв е размерът на финансовия дефицит в системата на енергетиката.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив