01 Юни 2020, 02:02 Днес (0) | Вчера (0)

Дружество, проверяващо застрахователи и пенсионни фондове, е излъгало КФН

02 Септември 2016 12:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 септември 2016, 12:30
Getty Images

Надзорът изключи "РСМ България" ООД от списъка на независимите външни проверяващи, застрахователи и фондове трябва да прекратят договорите си

Със свое решение от днес Комисията за финансов надзор (КФН) изключи "РСМ България" ООД от списъка на независимите външни проверяващи на застрахователи и пенсионни фондове.

Разследване, извършено от Управляващия комитет (УК) и КФН, разкри, че документите, предоставени от компанията, съдържат съществена невярна информация, съобщават от Надзора. Установени са неистински данни, предоставени в процеса на избор и назначаване на независими външни консултанти за извършване на прегледи на активите на пенсионни фондове и баланси на застрахователи. В процедурите за подбор и назначаване на независими външни проверяващи кандидатите бяха задължени да предоставят международни екипи с висока квалификация и опит за извършването на прегледите. Редица международни партньори, които са били подадени от "РСМ България" ООД като членове на екипите,  са заявили по време на разследването, че не им е известно да са включени  в такива прегледи и са посочили, че подписите върху техните автобиографии не са положени от тях. Някои от тях дори са заявили, че подадените техни автобиографии са неверни.

Цитираните документи бяха съществени основания за избора на "РСМ България" ООД от Управляващия комитет и КФН, тъй като доказваха необходимата квалификация, опит и наличието на ресурси.

Установено е също, че "РСМ България" ООД продължава да отчита в редовното подаване на документи в КФН след началото на прегледите, че тези лица извършват работа в прегледите, което в рамките на разследването е категорично опровергано от същите лица. Разкритата невярна информация включва злоупотреба с имената на ръководители на екипи, актюери и други членове на екипи в прегледите на различни застрахователи и пенсионни фондове.

Разследването е разширено, за да обхване други независими външни проверяващи, и за никой друг проверяващ не е намерено доказателство за такава невярна информация.

Въз основа на доказателствата, че документите, предоставени от "РСМ България" ООД съдържат съществена невярна информация, УК и КФН взеха решение да изключат дружеството от списъка на независимите външни проверяващи, които да могат да извършват проверки на застрахователи и пенсионни фондове, и отмени всички индивидуални решения за назначаване на "РСМ България" ООД като независим външен проверяващ.

Застрахователите и пенсионноосигурителните дружества са длъжни незабавно да прекратят договорите с "РСМ България" ООД и да изберат нов проверяващ от одобрения списък, в срокове, които се посочени в нова инструкция за процедурата.

Нов проверяващ трябва да изберат пенсионните компании:
Съгласие
ЦКБ-Сила
Алианц България

както и застрахователите:
Армеец
Бул инс
Евроинс-Здравно осигуряване
Евроинс
ЕИГ РЕ
Здравноосигурителен институт
Лев Инс
Съгласие
Алианц България
Енергия
Алианц България Живот
ЦКБ Живот
Евроинс Живот
Съгласие
Животозастрахователен институт

КФН ще предаде на съответните компетентни органи  резултатите от това разследване, за предприемане на съответните правни действия срещу отговорните лица.

Председателят на КФН Карина Караиванова обяви, че независимо от ситуацията, КФН има намерение да финализира прегледите преди края на тази година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив