06 Октомври 2024, 11:19 Днес (0) | Вчера (0)

Държавата продължава инвестиционната програма и обмисля емитирането на корпоративни еврооблигации

17 Ноември 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Политическите игри показват, че може и да няма сделка за БТК, заяви вицепремиерът Николай Василев

Политическите игри показват, че може и да няма сделка за БТК, заяви вицепремиерът Николай Василев. Той отказа да коментира подробности около последното развитие на казуса, но изрази надежда, че сделка все пак ще има, защото това е правилно за националните интереси. Василев обаче се готви и за другия вариант, затова, както сам заяви, предприема действия за увеличаване на пазарната стойност и конкурентността на компанията със спешни мерки по преструктуриране.
Ден по-рано финансовият министър Милен Велчев заяви, че е готов за по-скорошната приватизация на БТК. След като очевидно е ясно, че единият от двамата конкуренти е елиминиран след решение на съда, мисля че на правителството не остава нищо друго освен да сключи договор с Viva Ventures, каза Велчев пред Дарик радио.
Според министър Василев неразумно е да се спира инвестиционната програма на телекома. Макар и по-бавно, сега със собствени средства ще продължим инвестициите, каза Василев. Той е наредил на ресорния зам.-министър Неделчо Неделчев съвместно с ръководството на телекома в най-кратък срок да изготвят доклад за организационното преструктуриране на компанията.
При него ще се акцентира върху развитието на търговската дейност. В това се включва и емитирането на еврооблигации на международните финансови пазари и листване най-напред на 20% от акциите на БТК на фондовата борса. Опитът от досегашната борсова приватизация е положителен, затова е подходящо повече акции от телекома да бъдат пуснати на борсата, смята Василев. Възможно е БТК да пристъпи към емитиране на еврооблигации и ако остане държавна. Трябва да се освободят военните честоти, да се инвестира в цифровизацията на големите градове, в получаването на лицензи за второ и трето поколение оператори. БТК няма интерес сама да инвестира в трети GSM оператор.
Заради забавянето на сделката за БТК през август транспортният министър спря инвестиционните проекти за закупуване на допълнително оборудване, включително и за цифровизация на телекома, както и новата система за отчитане на сметките на клиентите, т. нар. билинг система. Според Василев в краткосрочен план това е трябвало да позволи да бъде запазена стойността на БТК и тя да не бъде източена. Вярно е, че чуждите инвеститори щяха да осигурят повече и по-бързи инвестиции, както и по-бърза модернизация. Според него дори и държавна, БТК ще продължи да си обслужва задълженията към международните финансови институции. Приватизационната сделка можеше да доведе до значителни постъпления в държавния бюджет, да намали и външния дълг на страната със 70 млн. EUR поради отпадането на държавните гаранции, което не е за подценяване, смята Василев.
БТК е технологично най-изостаналата телекомуникационна компания в Европа. Над 50% от оборота и над 100% от печалбата на компанията се генерират от малък брой клиенти в центъра на столицата, каза Василев. В условията на либерализиран пазар само за една година телекомът може да загуби позициите си, които гарантират на БТК печалба като тази от 204 млн. лв. за 9-те месеца на 2003 г. Печалбата е следствие на разумното управление на телекома, смята Василев.
 . 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив