25 Април 2024, 11:04 Днес (4) | Вчера (12)

ЕК апелира за бързото назначаване на шеф на КФН и на Застрахователния надзор

28 Февруари 2019 13:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 февруари 2019, 12:25
КФН

Фалитът на „Олимпик“ нагледно показва трудностите при механизмите за трансграничен надзор, считат от ЕК

Вчерашният доклад на Европейската комисия за за икономическото и социалното положение в държавите-членки на ЕС, сред които е и България, акцентира върху нерешени въпроси, свързани с регулатора на небанковия финансов сектору  нас – Комисията за финансов надзор.
КФН е изправена пред нови предизвикателства, след като през август 2018 г. Ралица Агайн подаде оставка заради сандала с фалита на застрахователна компания "Олимпик", и до днес столът на шеф на застрахователния надзор остава без титуляр. Въпреки обявените планове за определяне на наследник, досега не са предприети никакви официални стъпки, сочат от ЕК. Оттам добавят, че овакантяването на поста председател на КФН, след като Карина Караиванова подаде оставка, за да отиде на работа от 1 март 2019 г. в ЕБВР, може да породи допълнителна несигурност. Важно е и в двата случая да се гарантира своевременното назначаване на професионалисти, препоръчват от ЕК.

Сред проблемите пред КФН, които ЕК откроява, са съдебните производства. Честите жалби на небанковите финансови компании срещу решенията на Комисията за финансов надзор остават предизвикателство. Компаниите редовно успяват да отменят решенията на регулатора, което може да наложи необходимостта от разширяване на техническата експертиза сред съдиите и другите съдебни служители, се казва в доклада.

Европейската комисия обръща внимание и на изпълнението на капиталовите изисквания за платежоспособност, като посочва, че в края на 2017 г. всички застрахователни компании, освен една, са удовлетворили капиталовите изисквания за платежоспособност, без да се налага прилагане на дългосрочна гаранция. Въпреки това, подчертават от ЕК, коефициентите на платежоспособност на някои застрахователи са близо 100%. Това може да показва потенциални слабости, които трябва да бъдат внимателно наблюдавани. През 2017 г. Комисията за финансов надзор отне лицензите на две застрахователни компании по редица причини, включително неспазване на капиталовите изисквания. И двете компании са обжалвали тази санкция, а решението все още е висящо пред Висшия административен съд. Припомняме, през 2017 г. КФН отне два лицензите на застрахователна компания "Надежда"АД и на "Синдикална взаимозастрахователна кооперация – СИВЗК".

Друг въпрос, на който акцентира докладът, е свързан с фалита на застрахователна компания "Олимпик". Според ЕК, той нагледна илюстрира трудностите при механизмите за трансграничен надзор. Комисията критикува обмена на надзорна информация между двата Регулатора и подчертава, че в  създадената ситуация не е ясно кой гаранционен фонд ще покрие задълженията на "Олимпик" в България.

Вижте още как ЕК видя застрахователния ни сектор в последния си доклад.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив