08 Август 2020, 11:42 Днес (0) | Вчера (7)

ЕЦБ обмисля бързи лицензи за банките, които ще напуснат Лондон след Brexit

22 Март 2017 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 март 2017, 11:43

Става въпрос за временен отказ от проучване на финансовите модели, които големите кредитори и инвестиционните банки използват, за да се определят рисковете за неплатежоспособност

Банките в Лондон, които желаят да преместят дейността си в еврозоната след "Брекзит", вероятно ще бъдат пощадени от продължителни тестове от страна на европейските регулатори, което би направило по-лесно това тяхно предислоциране, съобщават официални длъжностни лица, запознати с въпроса, цитирани от агенция Ройтерс и БНР.

Европейската централна банка, която осъществява банковия надзор в еврозоната, е получила много запитвания от базирани във Великобритания банки, желаещи да дойдат под нейната надзорна шапка и това я кара да обмисли процедури за по-бързо предоставяне на необходимите лицензи, посочват източниците на Ройтерс.

Става въпрос за временен отказ от проучване на финансовите модели, които големите кредитори и инвестиционните банки използват, за да се определят рисковете за неплатежоспособност, свързани с техни ипотечни и дериватни финансови инструменти, докато съответните банки продължават да отговарят на стандартите на британските регулатори.

Всяко едно подобно решение от страна на ЕЦБ ще бъде главно поради практически, а не по политически причини и би имало за цел да сведе до минимум нарушаване на европейските финанси, след като Великобритания напусне ЕС.

Ресурсите са ограничени, но ние ще намерим начин да предоставим нужните разрешения възможно най-бързо, заяви един от източниците на Ройтерс, пожелал да говори при при условие на анонимност поради деликатността на въпроса. Европейската финансова система желае да продължи да функционира, допълни той.

Този отказ ще послужи за ускоряване на плановете за преместване на банките и ще помогне за промяна на европейския финансов пейзаж чрез засилване на процесите по преместване на печелившия бизнес от Лондон към Франкфурт, Париж, Люксембург или Дъблин.

Ройтерс посочва, че на този етап от ЕЦБ отказват да коментират подобна информация.

Британският премиер Тереза Мей ще се задейства процедурата по развода с Европейския съюз на 29-ти март, давайки началото на двугодишен период на преговори, който да помогне за определяне на бъдещето на Великобритания и Европа.

Решението на официалните представители на ЕЦБ за отказ от незабавна проверка на банковите финансови модели се очаква да бъде факт през следващите месеци.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив