27 Май 2019, 06:47 Днес (0) | Вчера (0)

Идеи за промени в управлението на етажната собственост

14 Март 2019 18:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 март 2019, 19:07

Предлагат да отпадне освобождаването от такса за собственици, които не обитават апартаментите си повече от 30 дни в годината

Управлението на етажната собственост у нас да става чрез лицензирани домоуправители, които работят по единни правила и познават нужните закони и наредби - тази законодателна промяна предлагат от фондация "Асансьорна безопасност" във връзка с подготвяните от държавата нови правила за управление на етажната собственост, предаде Дарик. Подобна е идеята на Българската фасилити мениджмънт асоциация, според която трябва да се разпишат изисквания и стандарти за професионалните домоуправители и да се засили предлагането на такава професионална услуга.
"Представете си една сграда със 100 собственика - как домоуправителят ходи от врата на врата 21 век, събира им парите, обикаляйки часове наред по етажите. От друга страна, той няма как да открие банкова сметка, освен ако не го направи незаконно, за да държи там парите. Трябва да си ги държи под дюшека", обясни Цвета Наньова, член на управителния съвет на организацията.
Практично решение са сметките с директен дебит, разказа Иван Велков, председател на асоциацията: "Когато се появи такава фактура от домоуправителя, например, той няма да има ангажимента да ходи да увещава собственика да му плати таксата. Това ще става автоматично и няма да има грижи и драми. Подписва в началото на годината, че е съгласен от тази сметка да се плащат в размер на х лева на година или месец тези разходи и такси и спира да мисли по този въпрос". 

От организацията предлагат също да се предвиди възможност етажната собственост да открива банкова сметка за събиране на месечните такси и да отпадне освобождаването  от такса за собственици, които не обитават апартаментите си повече от 30 дни в годината.  

Заради подготвяните от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор по-високи изисквания към асансьорите и другите съоръжения в една сграда, от фондация "Асансьорна безопасност" предлагат създаване на държавен фонд за подпомагане на обезлюдените етажни собствености. Идеята е фондът да отпуска нисколихвени кредити за управлението на сгради с по-малък брой населени апартаменти или с по-бедни или възрастни семейства.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 23 Май 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7508
GBP 2.4796 2.4887 2.2154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив