11 Октомври 2024, 19:26 Днес (5) | Вчера (4)

Искат 50% от личната осигуровка да отиват в универсален фонд

22 Март 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Предложението е на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване

Вноската към универсалния пенсионен фонд да е 50% от личната осигурителна вноска, предлагат от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Те ще настояват това да бъде записано в Кодекса за социално осигуряване. Сега вноската се определя всяка година със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване. За тази година тя е 3%. Идеята е увеличението да е за сметка на вноската, която постъпва в ДОО, а не за сметка на общата осигурителна тежест, чийто размер е 29% върху работната заплата. В момента осигуровката за работещите по трудов договор се разпределя между осигурителя и осигурения в съотношение 75:25. Това означава 50% от личния дял да се внасят в универсалния фонд. Вноската ще нараства пропорционално с промяната в съотношението. За догодина то ще бъде 70:30 и ще се променя до 2007 г., когато ще достигне 50:50. Тогава вноската за универсалния фонд ще достигне 7%.
Сегашният нисък размер на тази осигуровка пречи на дружествата да планират постъпленията, а оттам и инвестиционната си политика. Освен това и пенсията, която те гарантират, ще е много ниска, с което се обезсмисля замисълът на пенсионната реформа.
Дружествата ще настояват и за либерализиране на режима на инвестиране. Те искат да им се даде възможност да формират различни портфейли във фондовете за допълнително доброволно осигуряване. Така осигурените лица ще избират портфейли с различен риск в зависимост от това дали са близо до пенсиониране, или имат повече време. По-младите например биха могли да изберат портфейли с по-висока доходност, като естествено поемат и по-високия риск. Други, които не биха желали да рискуват, може да предпочетат почти безрисков портфейл с по-ниска доходност.
Допълнителното пенсионно осигуряване ще бъде и първият бранш, който ще премине изцяло към електронен обмен на данни. Причината за това е предстоящото отчитане на индивидуалните осигурителни партиди и в счетоводни дялове. Тогава дружествата ще подават ежедневна информация към надзора. В края на всеки работен ден те ще трябва да правят оценка на активите на управлявания от тях пенсионен фонд, да изчисляват броя на дяловете и стойността на един дял и да извършват съответните записи по индивидуалните партиди.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив