25 Май 2020, 04:22 Днес (0) | Вчера (1)

КАТ с акции през 30 минути за нарушители на пътя

19 Февруари 2018 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 февруари 2018, 08:55
МВР, илюстративна снимка

Екипи на МВР ще проверяват ударно столичните шофьори на 86 места

Служителите на "Пътна полиция” в София излизат на масови акции срещу нарушители зад волана, които ще са буквално през половин час, съобщиха от МВР за "Монитор”. Катаджиите ще проверяват за валидна застраховка "Гражданска отговорност”, за неплатени актове, превишена скорост и дори и за неправилно паркиране.

Първата част стартира на бул. "Христофор Колумб” в 9 часа в понеделник. След това екипът ще се премести на бул. "Цветан Лазаров”, където ще се спират водачи на две места. Едното ще е на пешеходната пътека пред бл. 206. Следват проверки на изхода на магистрала "Тракия”, бул. "Брюксел”, "Искърско шосе”, на Околовръстното от разклона за село Мрамор до ул. "Филиповско шосе”.

Операциите са планирани така, че да обхванат цяла София за пет дни, а в проверките ще се включат всички екипи от "Пътна полиция”, които са разпределени така, че да проверяват денонощно на 86 места.

През тъмната част полицаите ще наблягат и на тестовете за алкохол и наркотици. Екипът, който излиза на лов за купонджии, ще застане първо на бул. "Александър Малинов” в "Младост” в 20 часа в понеделник. След това ще се премести на бул. "Ал. Ляпчев”, на ул. "Гео Милев”, бул. "Черни връх” и ще приключи в Студенския град на бул. "8-и декември” и бул. "Г. М. Димитров”.

Проверките са направени така, че в пиковите часове да обхващат районите с много пешеходни пътеки, рисковите отсечки, трасетата, по които се правят гонки, както и около заведенията, където често се залавят пияни и дрогирани шофьори.

Последната масирана акция на МВР се проведе в петък срещу събота и беше под кодовото наименование "Лукс”. В рамките й полицаи провериха частните кортежи и скъпите коли. В спецоперацията участваха екипи на криминалната, охранителната и пътната полиция. Проверките започнаха с огледи на колите и документите. Причината е, че често шофьорът и пътниците носят оръжие или дрога. Искаха се справки за криминални регистрации - не само на шофьора, но и на пътниците. Така много водачи се сдобиха с глоби от счупен фар до повредени документи. "Целта на тези проверки е да се дисциплинират водачите. Да не се създава едно впечатление, че всеки може да прави каквото си иска и да се държи както си иска”, посочи в събота директорът на СДВР Ивайло Иванов.

От началото на миналата година столичната полиция е проверила над 39 хил. коли и 64 хил. души. При подобни операции са хванати над 2000 бежанци и 1200 души, обявени за издирване.

Над 1 милион акта написани за година

През 2017 година служителите на "Пътна полиция” са констатирали 1 037 516 нарушения на Закона за движение по пътищата, а през 2016 година - 888 208 нарушения, сочи статистиката на МВР. В отговор на въпрос по време на парламентарен контрол през седмицата вътрешният министър Валентин Радев посочи, че със система за видеонаблюдение и видеозаснемане на пътен контрол са оборудвани 300 патрулки през миналата година, 274 от които са били новозакупени.

През 2016 г. пък са били оборудвани 115 автомобила. Парите идвали от фонд "Вътрешна сигурност 2014-2020 г.” Целта на оборудването е от една страна намаляване на корупцията сред катаджиите и от друга - тяхната защита при изпълнение на служебните им задължения, т.е. защитавали и двете страни.


55 хиляди коли спрени от движение от началото на годината

Близо 55 хиляди автомобила са били спрени от движение от началото на годината. Те са дерегистрирани заради неплатена "Гражданска отговорност”, неплатени актове към "Пътна полиция” или просто са били бракувани. Сред спрените от движение най-много са леките коли – 45 073. Товарните пък са около 6 хил. С налагане на принудителни административни мерки пък са били близо 60 камиона, които са превозвали опасни товари, без необходимите документи, оборудване или обезопасителни системи. Според подадените от Автомобилна администрация данни към МВР те се общо 60 автомобила. Сред тях има и един с чуждестранна регистрация. Табелите на всички камиони са свалени директно на пътя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив