27 Февруари 2021, 05:14 Днес (0) | Вчера (12)

КНСБ се възпротиви срещу преизчисляването на пенсиите

21 Септември 2020 12:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 септември 2020, 12:14

Според КНСБ преизчисление въз основа на произволно избран среден осигурителен доход ще бъде сигурен начин работещите и осигурени днес лица да загубят интерес и стимул да се осигуряват върху реалните си доходи

"КНСБ ще остане силно ангажирана с предложения за  повишаване  адекватността на пенсиите, но категорично се противопоставя на т.нар. преизчисление, при което в разрез с всички правила се определят наново пенсии, отпуснати и изплащани десетки години, като за целта се прилага осигурителен доход, формиран в последните няколко години (2019 г., както се съобщава от медиите) от сегашните работещи. Този подход  руши основни принципи на осигуряването, тъй като разкъсва връзката между принос и права и "насилва" солидарността под предлог за увеличение на най-ниските пенсии." Това заявява синдикатът в своя позиция по повод намеренията на правителството за индексацията на всички пенсии, съобщи  econ.bg. Според КНСБ преизчисление въз основа на произволно избран среден осигурителен доход ще бъде сигурен начин работещите и осигурени днес лица да загубят интерес и стимул да се осигуряват върху реалните си доходи. Те ще очакват и ще настояват след време и техните пенсии да се определят наново, като се  приложи осигурителен доход, във формирането на който не са участвали. Така и без това сериозният дял на сивата икономика и укриването на доходи ще получат "поле" за развитие.
"Публичното оповестяване на намерения за промени в пенсионното осигуряване, които не са били предварително обект на сътрудничество и консултации със социалните партньори, е недопустимо и в разрез с утвърдените международни и европейски норми и практики.", заявяват още от организацията.
Синдикатът съобщава, че е готов с бюджетните си предложения за 2021 г., които включват повишени приходи от вноски, минимална пенсия на ниво 45 на сто от минималната работна заплата за страната, максимален осигурителен доход, увеличен с ръста на минималната работна заплата, повишена максимална пенсия и други.
КНСБ уточнява, че засега изчакват параметрите на макроикономическата прогноза на Правителството, за да съобрази с тях конкретните си разчети.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив