17 Юли 2019, 09:51 Днес (2) | Вчера (11)

Мудис промени на негативна перспективата пред италианските банки

14 Декември 2016 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 декември 2016, 10:11

Успехът на процеса за рекапитализация на италианските банки също така ще зависи от жизнеспособността на техните бизнес модели и от доверието на пазара

Агенция "Мудис" промени своята перспектива за италианската банкова система от стабилна на негативна, отбелязвайки, че признаването на загубите ще свият печалбите и ще ерозират банковия капитал през следващите 12 до 18 месеца, предаде БНР.

Формирането на проблемните кредити се е забавило, но ще отнеме време за справянето с неуредените дългове, тъй като банките са ограничили излишния капитал, а частните инвеститори не желаят да се намесят, посочи кредитната агенция.

Заделените по-високи провизии за проблемни кредити ще доведат до ограничаване на банковите печалби през следващата година и ще има допълнителни загуби, които ще трябва да се признаят, когато започнат да се продават тези "лоши" кредити.

Успехът на процеса за рекапитализация на италианските банки също така ще зависи от жизнеспособността на техните бизнес модели и от доверието на пазара, което ще бъде засегнато от нарастващата политическа несигурност след неотдавнашното гласуване с "не" на референдума за промени в конституцията, заяви "Мудис".

Според агенцията, евентуален провал при преструктурирането на проблемни банки като Monte Dei Paschi di Siena би могъл да подкопае допълнително доверието.

С оглед на факта, че икономическият растеж на Италия е доста под този в останалата част на Европейския съюз, оперативните условия на италианските банки няма да бъдат много благоприятни през прогнозирания период.

"Мудис" също така посочи, че търсенето на кредитни и на банкови услуги ще остане ниско, предлагайки само скромни възможности за растеж на приходите на банките, докато спредовете (между лихвите по кредитите и тези по депозитите) остават под натиск от ниските лихвени проценти и от високата конкуренция във фрагментиран пазар.

От позитивна гледна точка, ликвидността на банковата система трябва да остане силна, подкрепена от целевите операции на Европейската централна банка за дългосрочно рефинансиране и от приглушеното търсене на кредити, се заключава в доклада на агенция "Мудис".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив