20 Септември 2019, 06:55 Днес (0) | Вчера (15)

Орлин Пенев подаде оставка като шеф на НББАЗ

13 Декември 2018 12:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 декември 2018, 17:49

Вчера българското бюро бе поставено под мониторинг заради Зелената карта

Орлин Пенев подаде оставка като председател и член на Управителния съвет на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ). От сдружението уточниха, че оставката е подадена по здравословни причини. Припомняме, вчера стана ясно, че българското бюро е поставено под неформално наблюдение от Съвета на бюрата, считано от месец март тази година. Искането е за осигуряване на банкова гаранция от 4 млн. евро в тяхна полза, която гаранцията своевременно е издадена, допълват още оттам.
С писмо от 10.12.2018 г. Съветът на бюрата поставя формални изисквания за разширение на наблюдението, отнасящи се до предоставяне на презастрахователна програма на НББАЗ и ежемесечни справки за финансовото състояние на българското бюро, които изисквания определят процедурата по наблюдение, осъществявана от Съвета на бюрата.
Припомняме, проблемът назря и бе огласен още миналата година. В края на ноември 2017-та бе обявено, че две български застрахователни компании са в процедура на мониторинг от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи заради предявени към тях гаранционни искания от национални бюра от системата "Зелена карта". Сигналът е дошъл от Съвета на бюрата "Зелена карта". Компаниите обаче са отказали плащане на обезщетения сумарно за десетки милиони евро по настъпили застрахователни събития в чужбина и по тази причина голяма част от кореспондентските бюра са прекратили договорни отношения с нашите застрахователи. От КФН бяха обявили тогава, че спорът не засяга Регулатора, защото е между застрахователите и бюрото "Зелена карта".

По повод проблема от КФН вчера излязоха с изявление, в което се казва, че е предприела "незабавни действия и провеждане на консултации за установяване причините за приложената мярка и оценката на въздействието ѝ с цел защита на финансовата стабилност и обществения интерес."

От АБЗ коментираха, че наложената мярка няма да ограничи правата на притежателите на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите при пътуване на територията на страната или извън нея. Те могат да разчитат на защитата, която тази застраховка осигурява, както и досега. "Пазарът на застраховката "Гражданска отговорност на автомобилистите" е динамичен и сложен, затова устойчивостта и здравословното му развитие изискват присъствието на професионален и силен регулатор, налагащ  прозрачни правила, еднакви за всички участници на пазара."

62-годишният днес Орлин Пенев оглави НББАЗ през 2012 година. Тогава страната ни пак беше заплашена със санкции заради това, че български застрахователни компании бавят изплащането на обезщетения при настъпили пътно-транспортни произшествия в чужбина с участието на наши коли. За да разреши въпроса, у нас тогава пристигна Мариус Вищовски, председател на Съвета на бюрата. В резултат - бяха сменени трима от седемте членове на УС на НББАЗ.

Автомобилната застраховка "Гражданска отговорност" свали от стола и зам.-председателя на КФН Ралица Агайн, която през лятото подаде оставка под натиск. Причината беше скандалът с фалита на застрахователно дружество "Олимпик" и рязкото поскъпване на застраховката.

Преди броени дни пък стана ясно, че самият председател на КФН Карина Караиванова от месец март догодина напуска Комисията, за да отиде на работа в ЕБВР.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив