30 Септември 2024, 06:24 Днес (0) | Вчера (1)

Освобождават от такса смет, ако се топлиш на газ

29 Април 2005 09:00 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Поне 20 хил. домакинства се топлят със синьо гориво

Домакинствата, които престанат да се отопляват с твърдо гориво и преминат на отопление на газ, да бъдат освободени напълно или частично от такса смет от 2006 г., предложиха газоразпределителните фирми. Предложението е приемливо, заяви енергийният министър Мирослав Севлиевски, който вчера събира най-големите газоснабдителни фирми на дискусия по новата национална стратегия за ускорено развитие на газоснабдяването. Тя ще се пише съвместно от "Овергаз", италианската "Римини газ" и "Черноморската технологична компания"(ЧТК), които имат най-много лицензи за газоразпределение в България. "Премахването на таксата смет за газифицираните домакинства е логично, защото при смяната на начина на отопление те ще намалят количеството на отпадъците, които изхвърлят", обясни търговският директор на "Овергаз" Светослав Иванов. Според кмета на Божурище след газификацията на града събираните отпадъци намалели наполовина, защото хората вече не изхвърляли сгурия от печките си. Тъй като европейските директиви забраняват преки данъчни облекчения, в бъдещата стратегия за газификация отпадането или намаляването на такса смет за домакинствата, които ползват газ, вероятно ще се впише като препоръка към местните власти.
С близо четири пъти са се увеличили битовите потребители на газ от началото на годината, съобщиха разпределителните фирми. В края на миналата година домакинствата, ползващи газ, са били 3500 в цялата страна, като 3000 са ползвали услугите на "Овергаз". В края на март само битовите клиенти на "Овергаз" са 12 000, каза Иванов. По груби изчисления поне 20 000 български домакинства се топлят на газ. Според шефовете на ЧТК и на "Римини газ" до 7-8 години най-малко половината домакинства в регионите, за които двете фирми имат лиценз, могат да ползват битова газ. "Римини" има лиценз за регион "Тракия" с център Пловдив, а ЧТК - за регионите "Мизия" и "Добруджа".
Вчера Министерският съвет създаде нов мегарайон за газоразпределение, който обхваща цяла Западна България и обхваща територията на досегашните региони "Запад" и "Струма". "Ако до 1,5 месеца не се появи инвеститорски интерес за него, ще го премахнем и ще пуснем лицензи за всяка община поотделно", каза енергийният министър Мирослав Севлиевски. Другите промени предвиждат от досегашния регион Приморски да се извадят Бургас и Сливен, чието газифициране е дадено на "Овергаз".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив