06 Октомври 2024, 09:28 Днес (0) | Вчера (0)

Осигурителните прагове нарастват средно със 7%

12 Ноември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Минималните осигурителни прагове за следващата година са определени, те нарастват средно със 7% и се очаква да бъдат одобрени от кабинета

Минималните осигурителни прагове за следващата година са определени, те нарастват средно със 7% и се очаква да бъдат одобрени от кабинета в четвъртък заедно с проектобюджета на Държавното обществено осигуряване. Новите прагове, които са минималната база за начисляване на осигурителни вноски ще трябва да бъдат гласувани и в парламента заедно с бюджетния пакет от закони.

В шест от браншовете синдикатите и работодателите не се споразумяха за стойностите и те ще бъдат определени административно от министерството на труда, като увеличението ще е със 7%, колкото е средното. Този принцип ще бъде приложен за монополите в газовата и нефтохимическата промишленост, тютюневия и цигарения бранш, за производството на напитки, в мелничарската индустрия и в т. нар. други дейности, които включват заетите в политически партии и неправителствени организации в предлагащите услуги като фризьорство и козметика.

В момента административно са наложени праговете в 14 от общо 48 икономически сфери.

За 2004 г. по споразумение между работодателите и синдикатите ще бъдат въведени отделни стойности за някои подотрасли, където през миналата година договарянето е било общо. Така броят на икономическите дейности, за които ще бъдат определени минимални осигурителни прагове, през следващата година ще се увеличи от 48 на 57, съобщи управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков. Диференциация ще има за работещите в шивашката, текстилната и трикотажната индустрия, както и за някои дейности на хранително-вкусовата промишленост. Същото важи и за журналистите и издателите, които вече са отделени от производителите на дървесна маса, хартия и картон.

Намаление е договорено само в производството на химически вещества, каучук и пластмаси. Това е станало възможно заради съгласието на работодатели и синдикати, че стопанската конюнктура в тези отрасли не позволява запазването на досегашните прагове.

На тазгодишното си равнище остават стойностите за производството и леенето на метали, електро- и оптичното оборудване, производството и разпространението на електрическа и топлинна енергия, всички видове транспорт, пощите и далекосъобщенията, финансовото посредничество и фирмите, които се занимават с търговия и отдаване под наем на недвижими имоти.

В търговията на едро и дребно, в услугите за населението, ремонтите и поддръжката на битова техника, автосервизите и други услуги за населението осигурителният праг за ръководните служители се очаква да бъде намален с 45 лв. - до 390 лв. За специалистите с висока квалификация има увеличение от 15 лв., а за всички останали професии в този бранш праговете остават на миналогодишните равнища.

Според проекта по-значително увеличение е договорено в дейността на туристическите агенции, които ще осигуряват шефовете си вече върху 300 лв., а не върху 210, както сега. За аналитичните специалисти (тези, които взимат самостоятелни решения) увеличението ще е от 190 на 280 лв., а за приложните (които изпълняват задачи) - от 170 на 220. В хода на преговорите между работодатели и синдикати в туристическия бранш през лятото увеличението беше обяснено с необходимостта да бъдат задържани и стимулирани висококвалифицираните специалисти с опит и познания по езици.

По думите на Христосков приходите в бюджета на НОИ за следващата година ще нараснат незначително въпреки увеличените прагове. Според него по-сериозно нарастват праговете за висококвалифицираните специалисти, които и без това получават по-високи заплати, докато за нискоквалифицираните ръстът е малък.

Бюджетът на общественото осигуряване за следващата година е разчетен върху 3.103 млрд. лв. приходи, от които 2.2 млрд. лв. са осигурителни вноски за сметка на работодателите, 0.59 млрд. лв. се плащат от работниците, а 0.14 млрд. лв. са вноските на самонаети лица. Разходите на НОИ за пенсии, болнични и др. се очаква да бъдат 4.119 млрд. лв., като държавният бюджет ще покрие дефицита.

Правителството продължава да отхвърля идеята на работодателите министерствата на отбраната и на вътрешните работи да поемат осигурителните вноски на служителите си. Сега те се пенсионират на възраст под 45 години, отнемат от бюджета на НОИ и тежат на гърба на коректните осигурители и осигуряващи се, са мотивите на работодателските организации. Това предложение обаче не е залегнало в проектобюджета на социалното осигуряване за следващата година.

В ръцете на министрите и депутатите ще остане и решението на друг спорен въпрос - за размера на обезщетението на първите три дни от болничните, които се изплащат от НОИ. Въпреки предложението на надзорния съвет на осигурителния институт, подкрепено и от работодатели, и от синдикати, болничните листове да се изплащат в размер на 80% от брутното трудово възнаграждение, както е сега, не е отхвърлен и вторият вариант - за 50-процентна компенсация.

През следващата година максималният осигурителен доход ще се увеличи от 1000 на 1200 лв., предвижда още законопроектът за бюджета на социалното осигуряване. Очаква се това да донесе на НОИ допълнителни приходи в размер на 15.1 млн. лв. По данни на института около 30 хил. души в страната получават официални заплати над 1000 лв. Минималната осигуровка за самоосигуряващите обаче ще се начислява отново върху 200 лв., колкото е и през тази година. Това означава, че около 200 хил. души няма да променят разходите си за социални вноски. Минималната сума, под която не могат да се начисляват осигуровки, ще е 120 лв., колкото е заложената минимална работна заплата. Средният осигурителен доход, заложен в бюджет 2004, разработен от НОИ, е 307.13 лв.

Минималното обезщетение за безработни през следващата година ще се увеличи от 70 на 80 лв., а максималното остава на тазгодишното равнище - 140 лв. Причината горният размер да не бъде променен е хората да не бъдат демотивирани да си търсят работа. НОИ ще преведе около 40 млн. лв. към частните пенсионни фондове заради увеличаването на вноската за втора пенсия от 2% на 3%.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив