06 Октомври 2024, 17:20 Днес (0) | Вчера (0)

Подготвяме износ на ток и транзит на газ до Италия

27 Ноември 2003 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Съоръженията, по които изнасяме за Македония ще бъдат удължени до Албания, каза Милко Ковачев

Новият електропровод, с който ще бъдат свързани България и Македония , ще бъде продължен и до Албания. Това съобщи министърът на енергетката Милко Ковачев вчера. Вече има принципна договорка между трите страни и за разклонение до Албания и на транзитния газопровод за пренос на руски природен газ, обясни енергйният министър. Ако проектът бъде раелизиран, това на практика ще означава, че страната ни ще получи достъп до износ на ток и приоден газ до Италия. Вече съществува проект на “Газпром” за транзит на природен газ до Италия през Адриатическо море през територията на България, Македония и Албания, припомниха от енергийното министерство. Интерес да изнасят българско електричество проявяват няколко италиански фирми, но засега износът не се осъществява заради ниския капацитет на новопостроения електропровод на гръцка територия, добавиха от НЕК

 
НЕК ще изплаща с износ на ток строителството на новия електропровод до Македония, съобщи министърът на енергетиката Милко Ковачев вчера.
 
Междувременно на 25 ноември в Скопие бе подписано гаранционното споразумение за заем от 40,5 млн. долара за изграждане на междусистемен 400-киловолтов електропровод Червена могила- Радомир- Щип.. Общата дължина на електропровода е 150 км, от които 80 км в България. Изграждането на междусистемния електропровод ще се финансира от отпуснатия от ЕБВР заем. НЕК пък ще изплати средствата, инвестирани от македонската електрокомпания за изграждането на електропровода на българска територия, чрез доставка на електрическа енергия за Македония, обясниха от НЕК.


СПОРАЗУМЕНИЕ

Работна група ще изготви нова стратегия за приватизацията на ТЕЦ "Бобов дол". За това се договориха лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Желязко Христов и Константин Тренчев със зам.- министъра на икономиката Валентин Първанов и изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Илия Василев вчера. В работната група ще участват представители на двата синдиката, на АП и на министерствата на енергетиката и на икономиката, уточни след срещата зам.-министър Първанов. Групата трябва да се сформира най-късно до една седмица, добави той.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив