07 Октомври 2024, 18:28 Днес (1) | Вчера (0)

Приет е план за подготовка на нашето председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

29 Юли 2015 16:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 юли 2015, 12:36

Целта на Плана е да обобщи в структуриран формат основните мерки за подготовката на председателството и да определи срокове за изпълнението им

Министерският съвет прие План за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Документът е структуриран в 5 раздела - Административен капацитет - количествено, качествено и системно подобряване; Инфраструктура, логистика и сигурност; Комуникационна стратегия и културна програма; Финансиране и обществени поръчки; Приоритети и Програма на Българското председателство.

Целта на Плана е да обобщи в структуриран формат основните мерки за подготовката на председателството и да определи срокове за изпълнението им.

Първият раздел включва 10 мерки, които са логически обвързани и надграждащи се една друга. Първата мярка предвижда да бъде набрана цялата необходима информация по отношение Съвета и подготвителните му органи, другите европейски и международни институции, което да доведе до идентифицирането на необходимия брой хора за подготовката на всички форуми и заседания. Втората мярка е с цел да оцени съществуващия административен капацитет по европейските въпроси и да изведе основните слабости и препоръки за целите на председателството. В резултат на третата мярка ще бъде сформиран поименно Екипът на председателството, включително по функционални групи. С изпълнението на следващите мерки от раздела ще бъдат оценени компетентностите на конкретните експерти, и на база извършената оценка, ще се изготви програма за обучения, която да се изпълнява до 2018 година.

Вторият раздел е с логистична насоченост и е свързан с идентифициране на нуждите, планиране и осигуряване на информационни и комуникационни технологии и техническо осигуряване, протоколно обслужване, конферентни сгради, транспортно обслужване, настаняване и кетъринг, както и гарантиране сигурността на събитията, които ще се състоят в страната.

Третият раздел е свързан с разработването и изпълнението на Комуникационна стратегия и Културна програма на Българското председателство. Именно тези два документа следва да дадат в по-голяма конкретика детайлите относно имиджа и представянето на България във вътрешен и външен план.

Четвъртият раздел е насочен към изготвянето и изпълнението на бюджетния план на председателството  за периода 2016-2018 г. и плана за обществените поръчки за избор на външни изпълнители.

В рамките на петия раздел е предвидено да бъдат дефинирани приоритетите на българското председателство, изготвянето на 18-месечната програма на триото Великобритания-Естония-България, програмата на Българското председателство и конкретните цели по всяко едно отворено досие, по което ще се водят преговори в ЕС през 2018 г.

За изпълнението на раздели от 1 до 4 от плана ще отговаря съответната междуведомствена тематична работна група, създадени съгласно решение на МС. За изпълнението на раздел 5 ще отговаря Съветът по европейските въпроси под председателството на заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси. Работата на тематичните работни групи ще бъде координирана от Съвета по европейските въпроси. Напредъкът в изпълнението ще бъде докладван от заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси в Министерския съвет на тримесечна база.
Правителството одобри  и промени в свое решение, с което се създават тематичните работни групи за изпълнение и отчитане на мерките за подготовка на Република България за Председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

С изменението ще бъде създадени четири подгрупи към работната група "Инфраструктура, логистика и сигурност". В резултат на това в подготовката на Председателството активно ще се включат и директорът на дирекция "Държавен протокол" в Министерство на външните работи като ръководител на подгрупа "Логистика", заместник-началникът на Националната служба за охрана като ръководител на подгрупа "Сигурност" и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи", който ще отговаря за дейността на подгрупа "Информационни и комуникационни технологии". Подгрупа "Инфраструктура" ще бъде ръководена от заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.
Целта на направената промяна е по-добра координация на подготовката на Председателството, ясно поемане на отговорност и организиране на работата по изпълнение на мерките, включени в Плана за подготовка на страната ни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7733
GBP 2.4796 2.4887 2.3357
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив