26 Май 2020, 20:51 Днес (14) | Вчера (1)

Продажбите на самолети се увеличават рязко

16 Септември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Продажбите на цивилни пътнически и товарни самолети в световен мащаб регистрират рязък ръст през второто тримесечие на годината след като оборота на авиокомпаниите също се увеличи след края на кризата в Ирак и епидемията от САРС, се казва в анализ на "Уолстрийт джърнъл".

Експертите, цитирани от вестника, смятат, че тази тенденция ще продължи и до края на годината, като особено отчетлива тя ще е в Европа. Възходът на сектора идва в много подходящ момент за гигантите в него, тъй като означава стабилизация на разклатеното им финансово здраве.

Все пак в развитието на бранша се забелязват и редица нови моменти, продължава анализа. Като най-важен от тях се оценява промяната в продуктовата структура на продажбите на самолетопроизводителите.

Тя се дължи и на промяната в предпочитанията на клиентите, както и рязката експанзия на т.нар. евтини авиолинии, които вече търсят по-малки, по-евтини и по-икономични самолети.

Промяна има и в географските характеристики на световния пазар на самолети. Въпреки сравнително скорошната криза там заради епидемията от САРС, пазара е с най-голям потенциал за растеж, не само поради многобройността на континента, а и заради икономическото му развитие и засиления интерес на чуждестранни компании към страните от региона. Друг фактор, който може да има отрицателен ефект в по-дългосрочен план, са опасенията на някои анализатори от спад на продажбите на билети в Европа. Според доклад на "Голдман Сакс" има индикации, че средната заетост на самолетните места за най-големите авиопревозвачи в Европа може да спадне с 10%, тъй като има индикации за желанието на много авиокомпании да се възползват от очакваното увеличение на трафика. Това от своя страна, продължава анализът, носи риск от твърде голямо увеличение на предлагането на самолетни места.

Прогнозите на много финансови анализатори и експерти в търговията с ценни книжа обаче смятат, че в момента цикличността работи в полза на самолетопроизводители, което означава ръст на продажбите им и на цените на акциите им.

-----------------------

Въпреки добрите прогнози за бъдещето на сектора, много специалисти все още са скептични. Пример за това е и мнението на изпълнителния директор на британската ВАЕ Майк Търнър, че "Еърбъс" не трябва да избързва с рязкото увеличаване на производството си, цитирано от "Файненшъл таймс". ВАЕ е миноритарен акционер в европейския гигант в производството на самолети. Според Търнър пазарните проучвания на ВАЕ показва, че пълното възстановяване на цивилните авиопревозвачи не трябва да се очаква преди средата на 2005 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив