03 Октомври 2024, 06:17 Днес (0) | Вчера (3)

Прокуратурата съвсем объркана за Паси и Велчев

26 Юли 2005 08:59 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

В документите липсват подписи на двамата министри в оставка

Прокуратурата съвсем се обърка за широко разгласеното разследване за шпионство и престъпления по служба на Милен Велчев и Соломон Паси. На специална пресконференция вчера военните обвинители съобщиха, че в нито един документ по случая няма подписи на двамата бивши министри. Същевременно магистратите под пагон така и не можаха да обяснят смислено защо те се занимават с разследването, при положение че по закон то трябва да се върши от цивилни техни колеги.
Едно от обясненията им бе, че са поели случая, тъй като въпросният информационен център, който е обект на разследването, трябвало да се изгражда от служба от системата на МВР.
Това обаче не се е случвало и центърът е изграден от частната фирма ТРАНСАТ, която няма нищо общо с структурите на МВР. При това положение военната прокуратура няма основание да разследва случая. Въпреки това той е възложен точно на тях.
Както "Монитор" вече писа, при такива случаи съдът връща разследването на фаза нула, тъй като то не е извършено от компетентния орган, посочен в НПК.
Основната теза на прокуратурата от вчера е, че проверката се налага, тъй като от изградената комуникационна система на външно министерство за връзка с български посолства в чужбина е изтичала класифицираната информация. Това твърди зам.-шефът на Военноапелативната прокуратура подполк. Веселин Стоев.
Той обясни, че се проверявало дали изтичането на такава информация по този незащитен канал е станало случайно или някой умишлено я е предавал.
Преди четири дни от външно министерство официално съобщиха, че по комуникационната система не се предават секретни данни, а се обменя само свободна информация. Прокурорите под пагон обаче смятат, че служителите в някои от мисиите в чужбина не са били предупредени, че каналът не е обезопасен и са предавали по него тайна информация.
"От събраните доказателства е установено също, че частната фирма ТРАНСАТ е избрана от МВнР в нарушение на Закона за обществените поръчки. Фирмата не е била избрана чрез конкурс, а е било пристъпено към пряко договаряне с нея от страна на външно министерство, каза още шефът на Военноапелативната прокуратура ген. Крум Манов. Той добави, че друго нарушение е, че подизпълнителят - израелската фирма "Гилат", е била избрана, без това да е било посочено в предварителния договор между МВнР и ТРАНСАТ.
Час след края на пресконференцията пресслужбата на Върховната касационна прокуратура пусна съобщение от името на софийския военноокръжен прокурор. В него пише, че сделката с ТРАНСАТ противоречи на закона и уврежда държавния интерес, но прокуратурата вече нямала правомощия да иска развалянето й. Заради това оттам предлагат на министъра на финансите да поиска от съда анулирането й, пише още в съобщението.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7642
GBP 2.4796 2.4887 2.3509
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив