28 Март 2024, 15:52 Днес (9) | Вчера (12)

Рубини: България се нуждае от инвестиции в частния сектор и структурни реформи

27 Февруари 2013 09:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 февруари 2013, 23:35

Ако не съумеем да постигнем висок растеж, процентът на лошите кредити ще продължи да нараства, предупреди икономическият анализатор

България има положителна, стабилна макрорамка – нисък публичен дълг, стабилен валутен борд и малък външен дефицит, както и стабилна банкова и финансова система. Тези условия са помогнали на страната ни в условията на икономическа криза, но старият модел вече не работи.

Икономическият растеж е много анемичен, а безработицата непрекъснато расте. Някои от  слабостите на растежа зависят от съседните страни, други се влияят от рецесията в Еврозоната. Стои въпросът какви инвестиции ще направи правителството в инфраструктурата, образованието, работната сила, да са се увеличи потенциалът за икономически подем. Страната се нуждае от нов модел на растеж – чрез инвестиции в частния сектор, открита икономика и структурни реформи.

Ако правителството намери начин да прави продуктивни публични инвестиции, включително публично-частни партньорства, които да възвръщат стойност, като образование, здравеопазване и човешки ресурси, България ще съумее да увеличи своя икономически ръст.

Това обяви известният икономически анализатор Нуриел Рубини на пресконференция с журналисти в столицата. Той гостува у нас по покана на ПОК „Доверие” и изнесе лекция пред представители на българския бизнес на тема „Възможности за растеж на една малка икономика в глобализирания свят”.

Нуриел Рубини подчерта, че не вижда рискове за валутния борд в България. „Валутният борд функционира от 1997 г., имало е възходи и спадове, различни правителства бяха на власт. България успя да натрупа значителни буфери, банките са с добра ликвидност, така че не виждам рискове за валутния борд”, посочи той.

Като основно предизвикателство пред България икономистът открои възстановяването на силния икономически растеж.

Ръст от 1% е недостатъчен и е източник на напрежение и социални проблеми, подчерта Рубини и предупреди, че ако България не съумее да постигне висок растеж, процентът на лошите кредити ще продължи да нараства.

Относно положението в еврозоната Рубини посочи, че вероятността Гърция или друга страна да напусне валутния съюз е много малка.




Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив