06 Октомври 2024, 19:17 Днес (0) | Вчера (0)

Скандалът около Executive Life се точи

02 Декември 2003 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Преговорите между френския бизнесмен Франсоа Пино и щатски прокурори, целящи да разрешат проточилия се легален скандал около покупката на калифорнийска застрахователна компания се провалиха, съобщиха новинарски агенции днес.

Френският милиардер е замесен в случая с френската банка Credit Lyonnais която бе обвинена, че незаконно е прикрила придобиването на фалирата калифорнийска застрахователна компания Executive Life през 1993г. Франция трябва да отговори дали приема съглашение, включващо Credit Lyonnais и други партньори, но холдинговата група на Пино Артемис бе изключена от споразумението.

Ако слухът се окаже верен, замесени в случая френски страни ще бъдат изправени пред по-нататъчни легални проблеми в САЩ, а Credit Lyonnais може да загуби лиценза си да оперира там.

По време на сделката в началото на 90-те години американският закон забраняваше на банките да държат повече от 25% от капитала на застрахователните дружества. Холдингът на Пино Артемис по-късно закупи Executive Life и я преименува в Аврора. Преговорите около случая се влачат с месеци, а предложените до момента съглашения така и не успяха да удовлетворят всички заинтересовани страни.

Според първото предложение, което Франция отхвъли през септември, бе определена глоба от 585 млн. долара (486 млн. евро), от които правителството бе отговорно за 475 млн., Credit Lyonnais – за 100 млн., а френският застраховател MAAF за още 10 млн.

Този вариант не бе приет от Париж, тъй като не предлага защита нито на Пино и Артемис, нито на бившия шеф на Credit Lyonnais Жан Пейерелаваде, който е заподозрян в това, че е бил наясно с незакоността на сделката за Executive Life. Според друг план, който бил отхвърлен от калифорнийските застрахователни регулатори, Пино трябваше да заплати 185 млн. долара.

Пино искаше да придвижи сделката за планувана продажба на Аврора на Swiss Re за 250 млн. долара, но операцията бе замразена по искане на Гари Фонтана, адвокат на калифорнийските застрахователни регулатори.

В същото време бившият шеф на Credit Lyonnais пледира, че е абсолютно невинен, тъй като е заел поста си след като сделката е била приключена. Той добави, че не може да си представи френското правителство да подпише спразумение, което да не защитава всички замесени в случая страни. Изглежда обаче не той, а Артемис се превърна в най-тежката точка по случая.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив