25 Септември 2020, 04:47 Днес (0) | Вчера (8)

Следващата седмица седмица рейтинговите агенции ще дадат актуалните си оценки за България

04 Юни 2014 16:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 юни 2014, 17:40
Булфото

В края на следващата седмица се очаква оценка от рейтинговите агенции за цялостното състояние на държавата, обяви пред депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание министърът на финансите Петър Чобанов

На заседанието й се разглежда законопроектът на правителството за емитирането на външен дълг от 1.5 млрд. евро.

Тази оценка ще бъде много важна за емитирането на облигацията, подчерта Чобанов.

Той коментира и че ратифицирането на емисията не означава, че веднага ще се пристъпи към нея. Финансовият министър още веднъж посочи, че ще се изчака най-добрият момент за това според състоянието на пазарите.

В средата на декември Standard & Poor's (S&P) ревизира перспективата по рейтинга на България от "стабилна" на "негативна", което дава основания за прогнози в момента, че в средата на юни тази агенция конкретно ще понижи оценката си за България. Това неизбежно ще влоши условията, при които България може да пласира дълг.

През последните дни финансовият министър е особено активен да прави забележки на опозицията, която прогнозира неизпълнение на бюджета и влошаване на състоянието на икономиката, като посочи, че това ще се отрази зле на кредитния рейтинг на страната и на предстоящото пласиране на дълг. Според Чобанов тъкмо думите на опозицията можели да станат повод за намаляването на рейтинга на България.

"В момента обстановката е благоприятна за емитиране на дълг, а сложната ситуация в Украйна до момента не е оказала влияние върху пазарите", коментира Чобанов пред депутатите, цитиран от БТА.

Заради текущата политика на Европейската  централна банка за поддържане на ниски лихви търсенето на облигационна доходност е голямо, а лихвите по облигациите са ниски, посочи министърът на финансите. Чобанов каза, че оценките на международни авторитети са, че до 2017 г. България ще остане сред държавите с най-нисък външен дълг.

Наблюдава се непрекъснато намаление на доходността на държавни облигации, което означава, че пазарите възприемат страната ни като нискорискова, отбеляза Чобанов и допълни, че България се нарежда до страни като Литва и Латвия, които са с по-висок кредитен рейтинг в сравнение със страни като Румъния, Унгария и Хърватия например.

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова пожела успех на облигацията, защото по думите й тя трябва да получи възможно най-ниски лихви, тъй като ще се плаща от целия народ през следващите години. Стоянова и други депутати от ГЕРБ обаче изразиха опасения от увеличаването на бюджетния дефицит, който трябва да се покрива с държавен дълг.

С изтеглянето на този заем от външните пазари трябва да се покрият падежиращите в началото на 2015 г. облигации и да се финансира бюджетният дефицит за 2014 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив