06 Октомври 2024, 01:50 Днес (0) | Вчера (0)

Туристически агенции алармират за произвол при обществените поръчки

16 Октомври 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Държавните институции опорочавали търговете за покупка на самолетни билети

Продажбата на самолетните билети да се извади от Закона за обществените поръчки, поискаха Българската асоциация на туристическите агенции и Сдружението на IATA агентите. Според тях, за да се печелят конкурси, се дават абсурдни обещания, които после се оказват неизпълними. Възложителите на обществени поръчки записвали в конкурсните условия абсурдни изисквания като постоянна цена на самолетните билети, безплатен свръхбагаж или отстъпки от в цената. Шефката на сдружението Саша Илиева отчете, че годишните продажби на билети у нас възлизат на около $ 60 млн.
БАТА поиска да играе пресяваща роля по отношение на участниците в конкурси по Закона за обществените поръчки. Според шефката Донка Соколова липсва прозрачност как се ицбират агенции, които обслужват министерствата и организират пътувания на чиновници и на бизнесделегации. Соколова даде за пример посещението на премиера във Великобритания. Организатор била фирма "Аргус", която освен самолетните билети поискала да продаде и настаняване в хотели. "Аргус" има лиценз само за туристически агент, не и за туроператор", възмути се Соколова.
Между двете четения на промените в ЗОП БАТА ще поиска да се включи текст, който да дава право да браншови организации да дават оценки за кандидатстващи фирми. Според Соколова има сериозна непрозрачност и при конкурсите за усвояване на пари по европрограмите. Комисията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е спазила процедурата при конкурса по проекта на програма ФАР "Развитие на културния туризъм в България". БАТА участвала в конкурс, установили нередност в документите й, но от комисията не дали възможност тя да бъде отстранена в посочения срок. Вместо това офертата на организацята и още петима партньори била дисквалифицирана.

ПОСТИЖЕНИЯ
През първото деветмесечие на тази година туристите са с 16,57% повече спрямо отчетеното през същия период на миналата година, отчита Министерството на икономиката. През септември туристите са били с 21,63% повече от септември миналата година. Приходите от международен туризъм без транспорта за първите седем месеца възлизат на $ 876,2 млн.
"Българският туризъм се готви за поредни рекордни резултати, а страната ни е една от най-успешните дестинации в Европа", похвали се вчера Донка Соколова. Тя отчете, че се запазва тенденцията на високия брой посещения на туристи от Германия, Великобритания и страните от Централна и Източна Европа. За деветте месеца на тази година 2,5 милиона българи са пътували в чужбина, което е с 5,1 на сто повече от същия период на миналата година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив