06 Октомври 2024, 09:23 Днес (0) | Вчера (0)

Фонд ще гарантира до три брутни заплати при несъстоятелност на работодателя

11 Ноември 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Защита на наемните лица на трудови договори при несъстоятелност на техния работодател предвижда приетият на първо четене в парламента проект

Защита на наемните лица на трудови договори при несъстоятелност на техния работодател предвижда приетият на първо четене в парламента проект на Закон за гарантиране вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. Той беше разработен от КНСБ и Българската социалдемократическа партия и внесен на 16 юли м. г. от народния представител Йордан Нихризов. През януари т. г. мина и на първо четене в комисията по труда и социалната политика. Основната причина, поради която разработихме проекта, бяха огромните задължения на работодателите към работниците - по данни от 2001 г. те са за над 135 млн. лв., коментира Нихризов. Гарантирането на вземанията на работниците и служителите ще се осъществява с месечни парични вноски, чийто размер се определя със Закона за държавния бюджет. Законопроектът предвижда създаването на специализиран фонд, който да гарантира до три брутни работни заплати при обявяване на несъстоятелност на работодателя. Финансирането на този фонд ще се извършва изцяло от работодателите. Размерът им е до 0.5% от начислените средства за брутни трудови възнаграждения на работещите по трудово правоотношение.
Вносителят предлага едностепенна структура на управление - надзорен съвет и управител. Надзорният съвет ще се състои от седем членове - четирима представители на национално представени организации на работодателите, двама представители на организации на работниците и служителите и един представител на МТСП.
Предлага се в обхвата на гарантираните вземания да се включват брутните трудови възнаграждения, дължими по индивидуални и колективни трудови договори, и паричните обезщетения, дължими от работодателя по силата на нормативен акт. Предвидените случаи за това са както обявена несъстоятелност, така и ситуациите, при които работодателят е изпаднал във временна финансова криза, но не е обявена несъстоятелност под формата на еднократни обезщетения.
Идеята е да се получават заплати чрез фонда,
 
Работниците да имат гаранции паралелно с възможността в Търговския закон където се предвижда вземанията да бъдат обезпечавани с масата на несъстоятелността, заяви Нихризов.
За натрупването на средства в този гаранционен фонд са необходими от 10 до 12 месеца. Искахме законопроектът да бъде гласуван сега и да бъдат предвидени съответните постановки в държавния бюджет, за да може реализацията му да започне от края на 2004 г., началото на 2005 г. Ако пак пропуснем Закона за държавния бюджет, неговият ефект ще бъде чак в края на 2005 г., началото на 2006 г.
Създаването на такъв фонд е маркирано и в Закона за бюджета на фонд Обществено осигуряване за т. г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив