21 Септември 2020, 19:29 Днес (9) | Вчера (0)

Фон дер Лайен: Пандемията грози Европа с голяма здравна и икономическа криза

16 Септември 2020 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 септември 2020, 11:35
Нова телевизия

Трябва да създадем европейски здравен съюз, каза председателят на Европейската комисия

Пандемията Covid-19 продължава да предизвиква хаос в Европа, заплашвайки с огромна здравна и икономическа криза континента през зимата. Това заяви в седалището на ЕС в Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в нейния първи доклад за Състоянието на съюза, предаде Дарик. "Хората в Европа страдат, нашата първа задача е да достигнем до нуждаещите се. Европейската икономика, основана на общ пазар, може да се справи, тя е хуманна икономика, която ни защитава и ни помага да устояваме на шоковете, създавайки възможности и просперитет.
"Европа трябва да продължи да защитава човешкия живот, това особено важи в разгара на пандемия. Трябва да се изправим срещу тази пандемия, през последните 6 месеца нашите здравни системи и медици направиха чудеса, Европа направи заедно повече, отколкото някога досега.
За мен е пределно ясно – трябва да създадем европейски здравен съюз. Затова предложих да се увеличат инвестициите, и съм щастлива, че този парламент ги одобри. Ние трябва да подсилим европейската медицинска агенция, да изградим европейска агенция за биомедицински изследвания, те ще поддържат готовността ни да реагираме на трансгранични заплахи", изтъкна Фон дер Лайен.
В тази връзка тя обяви, че следващата година свиква световна здравна конферениция в Италия.
Ето какво каза още Фон дер Лайен пред европарламента: "Пожарът в бежанския лагер Мория в Лесбос миналата седмица остави хиляди мигранти без покрив, но въпреки това споразумение за мигрантската политика в ЕС изглежда все така далеч, както и досега.
Предизвикателствата пред Европа и пред Европейския съюз са огромни. ЕС среща враждебни участници и чуждестранни политически предизвикателства - от придобилите смелост Китай и Русия за кризите в Източното Средиземноморие и в Беларус, също и Брекзит. ​​​​​​
Един от главните приоритети – Европейската зелена сделка, бе обявен с фанфари и тържественост, предстои да обявим нови намаления във въглеродните емисии.
Ако и останалите ни последват, тогава ще можем да изпълним целите на Парижкото споразумение. Ако изпълним тази цел, това ще създаде работни места и ще намали наполовина замърсяването на въздуха. Зелената сделка е нещо повече от намаляване на емисиите. Ние трябва да променим начина, по който се отнасяме към природата, ние ще се заемем с всичко – от опасните химикали до замърсяванетно.
37% от Следваща генерация ЕС ще се харчат директно в проекти по Зелената сделка. Поставяме си за цел да съберем от зелени бонове 750 милиарда евро за Следваща генерация ЕС, с повече проекти, свързани с използването на водорода.
Сградите генерират над 40% от вредните емисии, те трябва да станат по-екологични.
Климатът става все по-горещ и ние виждаме последиците – от ледниците на Монблан до унищожените реколти в Румъния. Знаем, че е нужна промяна. Ние разгледахме целите ни до 2050 г. И проведохме разширени консултации. Ние предлагаме емисиите да се намалят поне с 55% до 2030 г."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив