06 Октомври 2024, 22:20 Днес (0) | Вчера (0)

ЦИР: Очаква се икономическият растеж да продължи и през второто тримесечие

01 Август 2005 10:32 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Темповете на нарастване на износа изпреварват с малко тези на вноса

Икономиката регистрира рекорден растеж през първото тримесечие, като се очаква все така силно второ тримесечие благодарение на допълнителните предизборни разходи, стимулиращи потреблението. Това предаде econ.bg, като цитира тримесечния доклад "Икономиката на България" на Центъра за икономическо развитие, който ще бъде представен днес. Положителен е ръстът в индустрията, който е два пъти по-висок спрямо първото тримесечие на миналата година.
Темповете на нарастване на износа изпреварват с малко тези на вноса. Ако се запази тази тенденция, би могло да реши един от основните рискови фактори за развитието на икономиката – високия дефицит по външнотърговското салдо, се посочва в доклада. Важно положително развитие в икономиката е регистрираният растеж на производителността на труда след спада през миналата година в резултат на стимулираната нископроизводителна заетост.
Индексът Естат се повиши след сезонния януарски спад и очертава продължаване на положителната средносрочна тенденция, отчитат експертите. Направени са важни стъпки в политиката към предприятията, които трябва да бъдат довършени от новото правителство.
В приватизацията и концесионирането усилията не доведоха до очакваните резултати вследствие на лошо организираните и недостатъчно прозрачни процедури, се казва още в доклада. Важно развитие е и прекратяването на кредитната експанзия с оглед стабилността на банковия сектор.
Капиталовите пазари очертаха най-продължителната през последните три години тенденция на спад в цените на търгуваните ценни книжа. Най-осъдителното развитие продължава да бъде свързано с фискалната политика – (1) с безконтролното харчене на пари и (2) с раздуващите се бюджетни излишъци, твърдят още експертите на центъра. Според тях продължава да бъде критична и ситуацията в здравния сектор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив