21 Октомври 2020, 02:26 Днес (0) | Вчера (12)

Човек пази лични данни само при 250 души във фирмата

29 Май 2018 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 май 2018, 08:46

Облекчения за малките компании иска евродепутат

Само фирми с над 250 души трябва да назначават човек, който да отговаря за личните данни. Новият регламент за защита на личните данни е в противоречие с нашето законодателство, защото не са готови промените, които да го съгласуват с новите изисквания, смята евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, цитиран в днешния брой на в. Монитор. Въпреки че регламентът беше приет през 2016 г., нямаше достатъчно разяснителни кампании и на ниво ЕС. Тепърва стартира дебатът какво предвижда регламентът. Тепърва стартират и законовите промени, които трябваше да са факт, които да разяснят новите изисквания. Стигна се дотам, че нашият закон си противоречи с регламента, посочи Радев.
Трябва да се направи много широка кампания. Тепърва започват законовите промени. Добре е, че има облекчения за малките фирми, смята още той.
По думите на председателя на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов, държавата и регулаторът са направили немалко за разяснение на новия регламент за защита на личните данни. А бизнесът не е обърнал необходимото внимание и затова не е подготвен в момента. По думите му, трябва да се балансират правото на достъп до информация и защитата на личните данни. "Правото на неприкосновеност и защита на индивидуалността на човека не може да доминира над правото на информация и обратното - не може всичко да е публично, тъй като имаме нужда от защита на нашата неприкосновеност, на това какво правим и решаваме да го направим с изключение, когато сме публични личности", каза Венцислав Караджов в ефира на БНТ.
Той отрече, че според новия регламент не може да се разпространява информация за лице, срещу когото се води разследване или което е обвиняемо. "Не мисля, че е така, тъй като в конкретния случай регламентът няма да намира своето приложение, правилата ще бъдат по новата директива за разследване, която е най-общо казано полиция, вътрешен ред и правосъдие. Тогава, когато има обществен интерес, той трябва да бъде удовлетворен и трябва да бъдат намерени правила, по които да се случи. Прокуратурата би следвало да разработи такива правила, включително и органите на досъдебното производство. В края на краищата общественият интерес е да се разкрие престъплението и деецът на това престъпление и този интерес понякога надвишава интереса журналистът да получи информация, за да може да я оповести. По тези правила се разработи новата директива за регулиране на достъпа до оперативни лични данни, които за разлика от личните данни на физическото лице, са необходими именно за разкриване на обективната истина и предотвратяване на престъпления от по-висок обществен ранг. Понякога разкриването на информацията не е толкова важна, отколкото предотвратяване на самото престъпление", допълни още председателят на КЗЛД.
Той каза още, че ако има журналистическо разследване с цел разкриване на неправомерни практики в системата, не би следвало да води до санкции за дадената медия. "Но ако се окаже, че това е една жълта новина, то тогава няма да има изключване на прилагане на правилата на регламента и ще се санкционира медията като администратор. Но това трябва да се прецени конкретно спрямо казуса и обстоятелствата", каза Венцислав Караджов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив