08 Октомври 2024, 17:14 Днес (2) | Вчера (1)

БТК взема лиценз за трети GSM с дивидента от печалбата на “Мобиком”

26 Януари 2004 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

“Булгаргаз” дава на оператори оптичната си мрежа под наем

“Булгаргаз” възнамерява да предложи част от капацитета на оптичната си телекомуникационна мрежа под наем, съобщи зам.-министърът на енергетиката и член на борда на директорите на държавното дружество Илко Йоцов. Според него мрежата на газовата компания е с дължина 650 км. и е втората по големина, след тази на БТК. Миналата година бе завършен и последният участък от мрежата между София и Ихтиман с дължина 80 км., добави Йоцов.

Зам.-министърът каза още, че за отдаване на съоръженията под наем “Булгаргаз” е получила запитване от значими телекомуникационни оператори като “МобилТел”, “Орбител”, “Спектър нет”, “Кейбълтел” и др. Освен за пренос на данни, мрежата може да се използва и за повишаване на сигурността на информацията, която се ползва от клоновете на търговските банки, смята Йоцов.

Според експерти желанието на газовата компания да отдаде под наем част от оптичната си мрежа е свързано с предстоящото раздвиждане на пазара на телекомуникационни услуги. Очаква се то да започне след 16 февруари т.г., когато ще се проведе общото събрание на “Мобиком”, на което държавата ще си вземе дивидента от годишната печалба на дружеството, за да се плати лиценза на БТК за трети GSM-оператор. Досега това не можеше да се стане, защото липсваше политическо решение за продажбата на телекома на избрания за купувач “Вива Венчърс”. Индиректно за това намекна и вицепремиерът Николай Василев, който заяви, че ако до 16 февруари няма сделка, БТК ще стартира инвестиционната си програма като реши и дали да поиска лиценз за трети мобилен оператор.

”Мобиком” е смесено дружество между “Кейбъл енд Уайерлес” с 49% и БТК. Акционер в дружеството е и фирмата на МВР ”Радиоелектронни системи” с 12%. В края на миналата година стана ясно, че “Мобиком” отлага планове си за преминаване от аналогова към цифрова технология, заради неяснотата около сделката с БТК. Според експерти причината за това обаче е предстоящият лиценз за трети GSM-оператор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7809
GBP 2.4796 2.4887 2.3306
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив