07 Октомври 2024, 07:22 Днес (0) | Вчера (0)

Банките ще кредитират за милиард по-малко догодина

18 Декември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Кредитният портфейл на банките ще нарасне с 20-25% през 2004 г., докато ръстът през тази година се очертава около 50%.

Кредитният портфейл на банките ще нарасне с 20-25% през 2004 г., докато ръстът през тази година се очертава около 50%. Това са оценките на Българска народна банка (БНБ) и представители на търговските банки, обявени на кръгла маса за кредитната експанзия, организирана от БТПП. Ако прогнозите се сбъднат, догодина банките ще отпуснат с около един милиард лв. по-малко в сравнение с тази година, когато по предварителни данни новоотпуснатите кредити възлизат на 3.1 млрд. лв.

"БНБ очаква и е за продължаване на тенденцията на ръст на кредитите, но сме за един по-умерен ръст", каза Петър Андронов, главен директор в управление "Банков надзор" в БНБ. Той смята, че тазгодишният ръст на отпуснатите кредити едва ли ще се повтори. На същото мнение бяха и представители на Обединена българска банка и ТБ "Хеброс". В стратегиите за следващата година и на двете институции е заложено нарастване на кредитния портфейл от 20-25%.

Андронов обърна внимание на факта, че базата, върху която се изчислява ръстът за следващата година е значително по-висока след тазгодишния бум в кредитирането. "Кредитите вече заемат около 50% от активите на банките, като очакванията ми са те да достигнат максимум 60-65%. След като това ниво бъде достигнато, прогнозирам по естествен път да ограничат кредитната си активност", допълни още Андронов. Той каза, че най-агресивните банки вече са изчерпили капацитета си за разрастване на кредитните портфейли. Статистиката на БНБ показва, че от началото на 2003 г. до края на октомври новите заеми са нараснали с близо 46% до 8.78 млрд. лв., като в същото време банковите активи растат с около 15%. Също толкова е и нарастването на капитала на банките и на привлечените депозити.

"След като естествените спирачки на банките влязат в действие, те ще сведат ръста на кредитите до размера на увеличението на депозитите", смятат в "Банков надзор" на БНБ. Според директора на контролното управление сега банките разполагат с излишен капитал от около 900 млн. лв., с който могат да поемат допълнителни рискове.

Относителното свиване на кредитната активност ще е най-вече за сметка на фирмени заеми, които ще бъдат отпуснати приз 2004 г., категорични са банкерите. "Очакванията ми са през следващата година да се разгърне още повече потребителското кредитиране", заяви Петър Андронов.

Той беше категоричен, че въпреки наблюдаваната кредитна експанзия индикатори за кризисна ситуация няма. Андронов се аргументира, като подчерта, че за тази година кредитният портфейл на банките ще достигне едва 25% от БВП. "В същото време в държавите, които ще станат членки на ЕС този процент е 40%, а встрани от съюза дори надминава 100%. Освен това подобен процес е бил обичаен за всички страни от Централна и Източна Европа", каза още той. Данните на БНБ показвали, че голяма част от корпоративните заеми се използват за инвестиции, които се очаква да доведат до увеличение на износа и до общо подобряване на икономиката. На корпоративните кредити се падат 74% от общия портфейл, а на потребителските - 22%, сочат данните на централната банка към края на октомври. Делът на редовните кредити е 92%, а средната капиталова адекватност на банковия сектор - над 23% при изискуеми 12 на сто.

Въпреки добрите показатели "Банков надзор" смята да предприеме някои действия за по-стриктен контрол над банките. Една от мерките ще бъде увеличение на щата на управлението, за да се правят повече проверки на място, като те ще бъдат най-много при най-агресивните институции. "Обсъждаме да увеличим провизиите, които заделят банките сега, за да не се налага да заделят повече при евентуално влошаване на икономическата ситуация", каза още Андронов. Той заяви, че увеличението ще бъде "незначително и техническо". До средата на следващата година пък се предвижда да бъде допълнен Централният кредитен регистър със заемите до 10 хил.лв., които сега остават извън обхвата му.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив