07 Октомври 2024, 19:26 Днес (1) | Вчера (0)

Бум в застрахователния сектор на фондовия пазар в Европа

07 Януари 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Застрахователната индустрия отбелязва силен инвеститорски интерес в Европа през предходната година.

Застрахователната индустрия отбелязва силен инвеститорски интерес в Европа през предходната година. Това се казва в анализ на в. "Уолстрийт джърнъл". За периода ноември 2000 г. до март 2003 г. ценните книжа на застрахователните компании регистрираха спад с 77%, сочат данни, публикувани в доклад на инвестиционната банка "Морган Стенли". За сравнение акциите на европейските банки за същото време се понижиха с 47%.

От мартенското дъно насам обаче се отбелязва ръст в стойността на акциите на дружествата от бранша с 61%, докато тези на финансовите институции се покачват само с 49%.

Въпреки бума анализатори посочват, че капитализацията на застрахователите може да се повиши още, особено като се има предвид, че стойността на акциите на другата най-добра алтернатива за инвестиции - технологичния сектор, са силно надценени в момента.

Акциите на застрахователните и особено на животозастрахователните компании са силно привлекателни в условията на покачващи се основни лихвени нива и лихви върху облигациите в световната икономика.

Обяснението за тази закономерност е, че голяма част от активите на компаниите от сектора за вложени в десетгодишни държавни ценни книжа, докато дължимите към клиенти премии по застрахователните полици ще се плащат на много по-далечен етап във времето.

Когато доходността на облигациите расте, стойността на активите на застрахователните компании спада, но не в такава степен, както тази на задълженията. Намалението на активите им подобрява и финансовата дисциплина на дружествата, твърдят още експерти.

Освен това акциите на застрахователите са предпочитани пред тези на банките в случай на покачване на основните лихвени проценти.

По-високата цена на заемния капитал стопява печалбите на банките и ако лихвените нива се повишат твърде много, това се отразява негативно на икономическия растеж и клиентите им. Това пък от своя страна рефлектира отрицателно върху капитализацията на акциите на европейските банки.

Печалбите на застрахователната индустрия ще се повишат с 27%, докато тези на останалите компании в европейския индекс DJ Stoxx-600 (включващ 600 водещи компании на Стария континент) ще нараснат с 15%, сочи прогноза на лондонското аналитично звено JCF Group.

Освен това секторът ще допринесе за ръст в приходите на компаниите, включени в индекса в размер на 174% при растеж от 29% средно за целия индекс.

Въпреки че акциите на застрахователните компании регистрираха истински бум от мартенското дъно насам, стойността им е с 60% по-ниска от върховите нива от ноември 2000 г. Друго предимство на застрахователния сектор в Европа включва бързото възстановяване на приходите и относително ниските цени в бранша.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7733
GBP 2.4796 2.4887 2.3357
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив