06 Октомври 2024, 15:36 Днес (0) | Вчера (0)

България ще внася ток, ако не построи нови мощности

25 Ноември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

България ще внася електроенергия, ако до 2007 г. не бъдат изградени нови заместващи мощности при предсрочно извеждане от експлоатация на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй"

България ще внася електроенергия, ако до 2007 г. не бъдат изградени нови заместващи мощности при предсрочно извеждане от експлоатация на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". Това прогнозира председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

Според него дотогава вероятно няма да бъдат изградени такива мощности, които да компенсират спирането на двата 440-мегаватови реактора, за които правителството при затваряне на глава "Енергетика" пое ангажимент да бъдат изведени от експлоатация през 2006 г. Подобна прогноза преди година направиха и експерти от Световната банка.От форума твърдят, че НЕК и Централното диспечерско управление вече преговорят за сделки по внос на електроенергия. Евентуалният внос може да се осъществи от Украйна и Русия, допуска членът на форума Никита Шеваршидзе. Българският енергиен форум изрази безпокойството си от забавянето на проекта за изграждане на нова 650-мегаватова мощност от американската компания Ей И Ес. Според Иван Хиновски през следващите 10 години АЕЦ "Белене" няма да бъде изградена. Българските производители ще изпитат конкурентния натиск след отварянето на пазара и затова ръководствата им вече търсят възможности за намаляване на разходите, смята още той. Предсрочното извеждане от експлоатация на двата блока ще се отрази и върху цените на електроенергията за крайния потребител. Според форума трудно може да се прогнозира каква ще е цената на електроенергията, но при всички случаи ще бъдат отчетени инвестициите, направени в повишаване на безопасността им. Исканите 1.7 млрд. евро компенсации за предсрочното спиране на реакторите ще се окажат недостатъчни, смята проф. Атанас Тасев. Той обаче не се ангажира с конкретна оценка. Според форума компаниите "Аркадис" и "Плеядис", които бяха избрани от ЕБВР, за да оценят социално-икономическите последици от спирането на реакторите, ще оценят само загубите от брутопроизводството на ел. енергия и разходите за безопасното им извеждане.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив