30 Септември 2024, 06:25 Днес (0) | Вчера (1)

Голям интерес в НАТО към българската разработка за защита на вертолети от РПГ

29 Април 2005 11:02 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Засега няма решение на проблема със защитата на вертолети от РПГ в световен мащаб, а в Института по металознание към БАН имат разработени бронеплочи, които могат да бъдат използвани за тази цел

В Главната квартира на НАТО в Брюксел се проведе изложението "Сигурни хоризонти - защита на летателните апарати на НАТО". На него  България представи проект за защита на вертолети срещу поразяване от ръчни противотанкови гранатомети (РПГ), по който бе определена от НАТО за водеща нация. Това съобщиха от Министерството на външите работи. Проектът е на Министерството на отбраната и се изпълнява съвместно с Института по металознание към БАН. 
Изложението се проведе за трети път в Главната квартира в рамките на пролетното заседание на Комитета на националните директори по въоръженията на НАТО. България беше представена от директора на дирекция "Политика по въоръженията и техниката" и национален директор по въоръженията полковник Николай Янков.
Началото на проекта бе сложено на октомврийското заседание (2004 г.) на Комитета, когато България стана водеща нация, а на сегашното заседание Гърция декларира желание да бъде поддържаща нация при реализацията на  проекта.
Засега няма решение на проблема със защитата на вертолети от РПГ в световен мащаб, а в Института по металознание към БАН имат разработени бронеплочи, които могат да бъдат използвани за тази цел. В последно време, включително в Ирак, терористите използват именно РПГ срещу вертолети и други летателни апарати.
Представянето на нашия проект на изложението включваше няколко пана с технически данни, с програма за изпитания и демонстрации и анонс за семинар в България през септември 2005 г. Изложен беше и макет на прототип на защитен вертолет. Подробностите се разясняваха от ръководителя на екипа по реализацията полковник Атанас Кривчев и от автора на научната разработка - проф. Стефан Воденичаров от Института по металознание.
На изложбата компании от 26 страни членки представиха най-нови технологии и апаратура по темата. В тази сериозна конкурентна среда бе проявен изключителен интерес към българската разработка и желание за сътрудничество в решаването на въпроса със защитата на вертолети. Световноизвестни консорциуми и фирми, като EADS, Талес, BAE Systems и др., предложиха сътрудничество в областта на ранното откриване на стрелци с РПГ и обединяване на усилията и в други насоки.  Българската страна отправи писмени покани към всички заинтересовани фирми да участват в изпитанията, в демонстрациите и в семинара по разработката.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив