16 Октомври 2024, 13:32 Днес (3) | Вчера (3)

ЗК “Юпитер” предлага нова застраховка

21 Юни 2004 08:39 INSMARKET по статията работи: 1
A+ A-

С разсрочено плащане до 4 вноски полицата не се оскъпява

ЗК Юпитер" АД предлага едни от най-изгодните тарифни числа по задължителното или избрано по-високо доброволно ниво на застраховката "Професионална отговорност на проектанти, консултанти, строители, лица упражняващи технически и строителен надзор", съобщиха от застрахователното дружество. За корпоративни клиенти при избрани доброволни нива и при дългосрочни застраховки са предвидени отстъпки до 40%, добавиха още от там. Застрахователната премия може да бъде платена еднократно или разсрочено до четири вноски без допълнително завишение на разсрочената част от дължимата застрахователна премия. След публикуването на Наредба за условията и реда за задължително застраховане в проектирането и строителството, приета с ПМС №38 от 24.02.2004г. и обнародвана в ДВ, бр.17 от 02.03.2004г., ЗК " Юпитер" АД реагира бързо и пусна "строителната" застраховка, която изцяло е съобразена с изискванията на Наредбата за условията и редът за задължително застраховане. Предмет на застраховката е професионалната отговорност на проектанти, консултанти, строители, лица, упражняващи технически и строителен надзор за вреди, причинени на други участници в строителството и/или на трети лица в резултат на неправомерни действия или бездействия при или по повод изпълнение на задълженията.Застрахователното покритие включва неимуществени и имуществени вреди, причинени на други участници в строителството или на трети лица, както и съдебните разноски за извършени разходи по граждански дела.

Уредба

Съгласно чл.171 ал.1 от Закона за устройство на територията(ЗУТ) и Наредбата за задължително застраховане в проектирането и строителството, лицата задължени да сключат застраховката са:

- Проектантът - за изработване на инвестиционни проекти;

- Консултантът - за извършване на оценка за съответствие на инвестиционния проект със съществените изисквания към строежите и/или за упражняване на строителен надзор;

- Строителят- за цялостно изпълнение на строителството или на отделните видове строителни и монтажни работи;

- Лицето, упражняващо строителен надзор за строежи от пета категория, в случаите, когато по желание на възложителя се изпълнява надзор.

Лицето, упражняващо технически контрол по част "Конструктивна" на инвестиционния проект, за който не е извършена оценка за съответствие от консултант.
 

При ретроактивно действие завишението е от 5 до 20%

Страните могат да уговорят и ретроактивно действие на застрахователното покритие, като срокът на това действие е до пет години преди сключване на застрахователния договор.

Под ретроактивно действие се разбира разширяване на застрахователната защита, което осигурява покритие по искове, предявени в срока на застраховката, за професионални действия, предхождащи застрахователния период. При избрано ретроактивно действие на застраховката, завишението на застрахователната премия е от 5 до 20%.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Ретроактивното действие за всички фирми, извършвали дейност до сключване на тази застреаховка, е задължително, съгласно цитираната в текста Наредба. Следователно, ако то не се всключи в полицата, последната няма да отговаря на нормативните уредби!
#1 | от Богомил Петков, | преди
Валидни за 16:10 15 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7918
GBP 2.4796 2.4887 2.3376
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив