07 Октомври 2024, 19:30 Днес (1) | Вчера (0)

Лидия Шулева пита бизнеса как да промени приватизацията

07 Януари 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Обмислят административни стимули за инвеститорите Връщат предоговарянето на сделки и разсрочването на плащания

Представители на работодателските организации - БТПП, БСК, Съюза на работодателите, БИБА, синдикатите и експерти от неправителствените организиции ще обсъждат предложения за промени в приватизационния закон, както и идеи за новата стратегия за насърчаване на инвестициите в събота в Банско, съобщиха от Министерството на икономиката.
Бизнесорганизациите предлагат да се даде възможност на фирмите да договарят нови условия по договорите, както и да разсрочват задълженията си при доказани неблагоприятни промени на техния бизнес. Такова е и предложението на Агенцията за следприватизационен контрол. От там съобщиха за в. "Сега", че през 2003 г. близо 15 собственици са поискали разсрочване на задълженията.
Срещу сегадействащия закон за раздържавяването вчера се обявиха и от КТ "Подкрепа". От синдиката настояват за сделките, сключени преди последната корекция на документа от 2002 г. да се изисква дешифровка. Старите сделки са сключени при други условия и е незаконосъобразно за купувачите да се налагат такива сурови санкции за неизпълнение на договорите - глоби до 50% от договорената цена. В момента Агенцията за следприватизационен контрол води около 600 дела и е начислила около 2 млрд. лева неустойки, припомниха от КТ "Подкрепа".
Засега вицепремиерът Лидия Шулева не е обявила официално какви са нейните идеи за промени в приватизационния закон. Според неофициална информация, икономическото министерство ще се опита да заобиколи парламента при приемането на приватизационните стратегии за ключовите дружества. Сега депутатите са задължени да гласуват приватизационни планове за 15 фирми, сред които освен БТК и "Булгартабак" са "БМФ", "БРП", "Кинтекс", "Тератон" и др. Сред другите идеи, които вицепремиерът афишира, са структурни промени в Агенцията за приватизация, с които да се премахне Надзорния съвет.

СТИМУЛИ
Стратегията за насърчаване на инвестициите, която е включена в дневния ред на заседанието в Банско, ще предвижда конкретни стимули и е част от новия закон, който предвижда разделяне на чуждите компании на класове. Според размера на влаганите средства, фирмите ще ползват финансова и административна подкрепа от правителството - включително държавни инвестиции в инфраструктура

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7733
GBP 2.4796 2.4887 2.3357
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив